Klippfiskgryte

6 pers
Bacalao 25

Endelig har nordmenn igjen fått øynene opp for denne tradisjonelle råvaren som er et godt utgangspunkt for like mange retter som det er dager i året. Klippfisk lages mest av torsk, men også av skrei, sei, brosme eller lange og du får den pakket i delikate, ferdigrensete stykker i de fleste dagligvarebutikker. Husk at du må vanne ut fisken i en bolle med kaldt vann i to døgn, se anvisning på pakken. Her er vår oppskrift på klassisk ”bacalao”. Som andre gryteretter er denne vel så god dagen etter, så du kan gjerne lage den en dag eller to før den skal serveres.

1,2 kg utvannet, skinn- og benfri klippfisk
4 røde, lange paprika
8 store, kokefaste poteter
4 gule løk
2 rød chili
4 beger hakkete tomater
2 ss tomatpuré
2 ss søt soya
2 hele hvitløk
2 dl olivenolje
ca. 4 dl vann
bladpersille
1 ts eddik

  • Start med å rense og dele paprikaen i to og så i litt tykke skiver. Stek dem i stor gryte, bruk jerngryte hvis du har, i litt av olivenoljen, 1 ss søt soya, eddik og litt salt. Stek dem ganske hardt i ca. 15 min og løft bitene ut på en tallerken. Trekk gryten til side mens du kutter resten.
  • Del fiske i passe stykker, hvitløken i to på tvers, pirk ut feddene. Skjær løk og rå poteter i skriver, potetskivene kan være ganske tjukke. Har de tynt skall behøver du ikke skrelle dem, men vask dem godt.
  • Sett gryten tilbake på varmen, ha i mer olje og legg et lag med løk, så potet og fisk. Så et beger tomat, skyll det ut med vann som du også heller over. Ha i tomatpureen. Fortsett med lagvis potet, løk, tomat og fisk. Fordel hvitløk, den stekte paprikaen og chili mellom lagene og hell resten av oljen på toppen.
  • La det putre under lokk på svak varme ca. 1 time, gjerne lenger. Pass på at det ikke svir seg i bunn. Du kan godt ha i ferske tomater du vil bli kvitt også.
  • Smak til med salt, antagelig er fisken salt nok, så vent til slutt med å salte, og pepper, hvis ikke chilien har gjort den sterk nok. Ofte er det lurt å smake litt på chilien for å sjekke hvor sterk den er.
  • Klipp bladpersille over og server gryten rykende varm med øl eller en kraftig rødvin til. Husk varme tallerkener.

Flere oppskrifter