Sei i urtemarinade med nypotet

4 porsjoner
Ren Mat 32 40872 Ukemeny Sei

Rekk opp hånda de som liker saftig fisk med smak av urter? Sei er en skatt av en fisk med ufortjent dårlig rykte – sei er mer enn åttitallets klassiker seibiff med løk. Bærekraftig er den òg. Den er fast i kjøttet og har mer smak enn torsk, og kler derfor godt en kraftig og lett syrlig urtemarinade. Følger du fremgangsmåten og bestiller fersk sei, får du saftig fisk breddfull på smak.

Oppskrift: Juliane Josephson/Julianes kokebok

800 g gram fersk seifilet
400 g salt
Nypoteter

URTEMARINADE
1 ts Dijonsennep
ca. 10 ss rapsolje
2 ss za´atar (se lenger ned)
ca. 1 ss eplesidereddik
1 ss flytende honning
3 ss persille, friskhakket
6 ss Rørossmør

  • Strø 200 g grovt salt i en ildfast form. Legg fisken på og dekk med 200 g grovt salt. Sett i kjøleskapet i 10 minutter.
  • Skyll fisken godt og sett den tilbake i kjøleskapet.
  • Ha nypotetene i ei gryte og kok dem.
  • Sett ovnen på 200 grader.
  • Lag urtemarinade. Bland sammen sennep, honning og eddik. Pisk inn olje, litt etter litt, til du har en emulsjon; en tykk saus. Ha i friskhakket persille og za´atar.
  • Hell urtemarianden i ei gryte og varm forsiktig opp sammen med 6 ss smør.
  • Fordel urtesmøret over fisken, men spar litt saus til potetene. Bak i ovnen i 10-12 minutter, til fiskekjøttet såvidt flaker seg.
  • Server med kokte nypoteter og den resterende urtesausen.

ZA´ATAR KRYDDERMIX

2 ss tørket oregano
2 ss tørket timian
6 ss sesamfrø, ristet
2 ss sitronskall
2 ts malt spisskummen
1 ts salt

  • Tørrist sesamfrø i en stekepanne til de er gylne. Bland sammen med de øvrige krydderne. Utelat det revne sitronskallet og ha i en lufttett beholder om du ikke bruker alt samme dag.

Flere oppskrifter