Artikkel Vann på ville veier – Når vi bor i et land som Norge, med store vannressurser og mye nedbør, kan man lett overse hvor avgjørende vannet er for vår overlevelse, skriver redaktør Kjersti Skar Staarvik
Meninger Ikke vær feig! Spis pultost til middag og tjukkmjølk til frokost. Eller begge til lunsj. I dagligvarebutikken er disse to produktene blant de siste levningene fra en ekte matkultur du bør unne deg – for helsa di og for smakens skyld.
Reportasjer Blomster, bier og mangfoldets potensiale Oslos urbane birøkterlag ByBi vil gjøre norsk honning enda mer spennende ved å utnytte det store biologiske mangfoldet som både byen og Norge har – og slik også ta vare på det. Samtidig tar de opp kampen mot juksehonning, som er en stor trussel mot næringen.
Reportasjer Budeia på Kongsgården Helene Austvoll er hovedstadens eneste budeie og yster ost laget på økologisk råmelk. Nå har hun satt fokus på Oste-VM i oktober. Da skal håndverksoster fra Bygdøy Kongsgård konkurrere med 4500 oster om prestisjetunge titler.
Intervjuer Kuratoren En av Norges mest kompromissløse kokkepersonligheter er ute med ny bok. Selv foretrekker Christopher Haatuft helstekt and over fermentert kål og mener at ideen om den bærekraftige kokken er en alvorlig overforenkling.
Meninger Giftig BPA tas endelig på alvor – ikke bare blant forbrukere EUs mattrygghetsorgan EFSA slår nå fast at BPA er et stoff som gir grunn til bekymring og utgjør helserisiko – slik mange allerede har advart om i flere år. Det er en stor seier at EFSA nå etablerer en mer beskyttende grense for BPA. Men samtidig gir det opphav til et ubehagelig spørsmål: Hvorfor regulerer vi bare ett stoff om gangen?, skriver nevroviter Kam Sripada.
Meninger Solvendaren Hagen er ein stille hage, som ikkje er stille i det heile. Jordpassaren er ei fargerik sjel utan sko. Med andre auge er ho ofte åleine, men ho er aldri einsam. Ho stoppar ofte opp; lyttar. Hennar auge er store og opne, for ho sansar sine medhjelparar med føtene; jordast
Meninger Brennesle fra ugress til matskatt Her i Norge bor vi midt i et fantastisk matfat, men er vi klar over det? I en tid hvor vi har opplevd pandemi, tørke og krig, er det på tide at vi bruker det som naturen selv dyrker for oss, helt gratis.
Meninger Skolehagen hele dagen Spør du en skolestarter om å tegne sin drømmeskole, vil du nesten alltid få en tegning av en hage som svar.