Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Rapsfro I Hendene Til Inspirasjonsbonde I Landbrukets Okoloft Thorbjorn Lund Pa Bjornstad Gard I Rakkestad  Foto Marte Guttulsrod
Meninger

Økologisk er regnskogvennlig

Velger vi økologisk, unngår vi å spise mat som rammer regnskogen. Imidlertid bør kraftfôrbruken ned, og fôrråvarene både til husdyr og fisk bør baseres på norske ressurser.

Agriculture Carrots Dirty
Meninger

Ideologi vs. regelverk

Hva skjer når noen av økologiens grunnprinsipper skiller lag med regelverket?

Leppefisk Rognkjeks Laks
Meninger

Etikk og moral i oppdrett

Det siste året har velferd og helse hos gris fått sterkt fokus i media gjennom Norun Haugens avsløringer i svineproduksjonen. Men for fisk i oppdrett, som omfattes av det samme regelverket for dyrevelferd, er historien en helt annen og for rensefisk verst.

Okologisk Oppdrett Foto Debio Info
Meninger

Økologisk laks – grønnvasking eller bedre velferd?

En viktig målsetning for økologisk produksjon er å skape et miljø som tilgodeser husdyrenes naturlige adferd og behov. Ifølge Debio skal Ø-merket garantere at dyrevelferd «tilfredsstiller strenge krav». Men er økologisk produksjon egentlig bedre for laksen?

Per Harald Olsen Ntnu Web
Meninger

Forurensning i torskens fødestue

– Vi er i ferd med å ødelegge viktige økosystemer og grunnlaget for bærekraftig høsting av havet, mener Arne Pedersen, leder i Norges Kystfiskarlag.

Akeren Pa Kirkerud Andelsgard  Foto Emma Gerritsen
Meninger

Nøkkelen til endring

I takt med økende globalisering, urbanisering og industrialisering, blir distansen mellom oss mennesker og naturen stadig større. Kan nye landbruksmodeller vise veien til et paradigmeskifte for en mer bærekraftig matproduksjon?

Georgia Ukemeny Ren Mat Nr 33 Nadin Martinuzzi 2
Meninger

Eventyrland: Mat fra Georgia

Knut Hamsun kalte det Æventyrlandet. Dagny Juel endte sine dager der. I dag er det de kulinariske opplevelsene som får stadig flere til å se mot Georgia, landet midt på den gamle Silkeveien mellom øst og vest.

Matfraoppland Bredde
Meninger

Kan vi redde verden med lokalmat?

Marte Olsen spiser kun lokalprodusert mat fra Oppland, et månedslangt prosjekt hun er midtveis i. Hvordan ser kostholdet hennes ut? Og hvordan påvirker matvalgene hennes avfall, matsvinn, lokal verdiskapning, klima og biologisk mangfold? Marte gir oss et innblikk i lokalmatdietten.

Juliane Bw
Meninger

Frittgående barn og høner

På Sandøya er vi alle naboer flettet sammen av vårt felles øyvalg. Når vi er sammen med venner er det ofte over et måltid.

Foto Debio Norge
Meninger

Bruk din stemme – spør etter økologiske matvarer!

Valgene vi tar i matbutikken påvirker matproduksjon, bondens hverdag, klima, miljø og dyrevelferd. Matvalg er politikk, og du som forbruker har stemmerett!

Greenbonanza Mia 2 F
Meninger

Ufrivillig ned i skyttergrava

I Elisabeth Tollisens tilsvar til meg skjer dessverre det mest forutsigbare av alt: Vi er egentlig helt enige, men «må» allikevel være uenige fordi Tollisen spiser dyr, og jeg gjør det ikke.

Elisabeth Molleren Sylvia Emmagerritsen
Meninger

Vi må løfte blikket og se helheten

Den omfattende ødeleggelsen som industriproduksjon av frukt og grønt står for globalt, nevnes sjelden når man skal sammenligne vegetariansk kosthold med et der kjøtt inngår, skriver Elisabeth Tollisen, driver av den økologiske daglivarehandelen Mølleren Sylvia.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Samberging

Hva gjør vi når maten vår hviler på import som kan stoppe over natten? Hvordan bygger vi beredskap i et matsystem som mister både kunnskap og nærhet til ressursene? Og hva skjer når selvberging møter sin egen grense – og fellesskapet må overta? I vinterutgaven spør vi hvor maten egentlig begynner, og hva som skal til for at den skal bære oss i en urolig verden.

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr58 forside