Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Okologisk Oppdrett Foto Debio Info
Meninger

Økologisk laks – grønnvasking eller bedre velferd?

En viktig målsetning for økologisk produksjon er å skape et miljø som tilgodeser husdyrenes naturlige adferd og behov. Ifølge Debio skal Ø-merket garantere at dyrevelferd «tilfredsstiller strenge krav». Men er økologisk produksjon egentlig bedre for laksen?

Per Harald Olsen Ntnu Web
Meninger

Forurensning i torskens fødestue

– Vi er i ferd med å ødelegge viktige økosystemer og grunnlaget for bærekraftig høsting av havet, mener Arne Pedersen, leder i Norges Kystfiskarlag.

Akeren Pa Kirkerud Andelsgard  Foto Emma Gerritsen
Meninger

Nøkkelen til endring

I takt med økende globalisering, urbanisering og industrialisering, blir distansen mellom oss mennesker og naturen stadig større. Kan nye landbruksmodeller vise veien til et paradigmeskifte for en mer bærekraftig matproduksjon?

Georgia Ukemeny Ren Mat Nr 33 Nadin Martinuzzi 2
Meninger

Eventyrland: Mat fra Georgia

Knut Hamsun kalte det Æventyrlandet. Dagny Juel endte sine dager der. I dag er det de kulinariske opplevelsene som får stadig flere til å se mot Georgia, landet midt på den gamle Silkeveien mellom øst og vest.

Matfraoppland Bredde
Meninger

Kan vi redde verden med lokalmat?

Marte Olsen spiser kun lokalprodusert mat fra Oppland, et månedslangt prosjekt hun er midtveis i. Hvordan ser kostholdet hennes ut? Og hvordan påvirker matvalgene hennes avfall, matsvinn, lokal verdiskapning, klima og biologisk mangfold? Marte gir oss et innblikk i lokalmatdietten.

Juliane Bw
Meninger

Frittgående barn og høner

På Sandøya er vi alle naboer flettet sammen av vårt felles øyvalg. Når vi er sammen med venner er det ofte over et måltid.

Foto Debio Norge
Meninger

Bruk din stemme – spør etter økologiske matvarer!

Valgene vi tar i matbutikken påvirker matproduksjon, bondens hverdag, klima, miljø og dyrevelferd. Matvalg er politikk, og du som forbruker har stemmerett!

Greenbonanza Mia 2 F
Meninger

Ufrivillig ned i skyttergrava

I Elisabeth Tollisens tilsvar til meg skjer dessverre det mest forutsigbare av alt: Vi er egentlig helt enige, men «må» allikevel være uenige fordi Tollisen spiser dyr, og jeg gjør det ikke.

Elisabeth Molleren Sylvia Emmagerritsen
Meninger

Vi må løfte blikket og se helheten

Den omfattende ødeleggelsen som industriproduksjon av frukt og grønt står for globalt, nevnes sjelden når man skal sammenligne vegetariansk kosthold med et der kjøtt inngår, skriver Elisabeth Tollisen, driver av den økologiske daglivarehandelen Mølleren Sylvia.

Greenbonanza Mia 3
Meninger

Jeg ønsker meg et fremtidsretta landbruk

Hva om vi hadde lagt fra oss den romantiske forestillingen om at den norske kua ikke har noe med den globale klimakrisa å gjøre, og heller satsa på innovativt landbruk?

Oda Jossing
Meninger

Må jeg være veganer for å spise bærekraftig?

Rundt oss gror utmarka igjen. Der det tidligere var lyngheier, masse blåbær og villbringebær står trærne tett i tett. Er det feil av meg å tenke at vi burde hatt noen sauer til å hjelpe oss å holde skogen nede, skriver Oda Vollan Jøssing til «Greenfluencerne» som oppfordrer til kjøttkutt.

Renmat Barnemat Nadinmartinuzzi
Meninger

Samvittighet på menyen

Når andres livsstilsvalg gir oss dårlig samvittighet overfor egen helse, miljø og for barna, er det på samme måte mer fristende å rette pekefingeren mot den andre enn å gå i oss selv.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Biohacking for folket

I denne utgaven av Ren Mat undersøker vi begrepet Biohacking. Hvordan kan metodene hjelpe oss på veien mot et bedre, sunnere og kanskje også et lengre liv? Kanskje er det noe å plukke opp her? For sannheten er at antall syke i dette landet ser ut til å øke i samme takt som vi også får det bedre. Hvordan knekke dette paradokset?

Kjøp Ren Mat

Forside nr56