Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Roman synkevych fjj7l Vp Cx RE unsplash
Meninger

Vi må dyrke matjorda

Ja, vi skal spise og dyrke mer grønnsaker i Norge for å redde klimaet. Men vi må dyrke matjorda på en god måte for å unngå nye klima- og miljøproblemer. Vi må bort fra et ensidig fokus på å dyrke bare planten. Økobønder og gartnere har nøkkelkunnskap for å få til det. Økologiske metoder er en viktig del av løsningen på dagens klima- og miljøproblemer.

FOTO SANSEGARDEN OLAVSBRATEN
Meninger

Fettråd for fall?

Myndigheter verden over gir kostråd om fett. Vi skal velge magre meieriprodukter, magert kjøtt og bytte ut smør med plantemargarin. Mindre dyrefett, altså. Dette skal visstnok være gunstig for hjertet og blodårer. Men dokumentasjonen holder ikke mål, mener vi.

Hans veth q W5 Byu8e VM unsplash
Meninger

På naturens premisser

En samisk forvaltning av natur og dyreliv er bygget på naturens sirkler. I denne tause kunnskapen finnes det en stor inspirasjon for storsamfunnet til å finne en økonomisk modell som er mer i pakt med naturen.

Slattegraut Fra Morgedal Rm37
Meninger

Bevaring gjennom bruk

Vi kaller det håndbåren kunnskap fordi denne typen kunnskap ligger i nettopp hendene.

Elin Romo Grande Foto Smund Seip Heia Folk
Meninger

Fra Amazonas til økologisk matproduksjon

– og hvorfor jeg jobber i Økologisk Norge.

Tim Mossholder Zs Pagqgen Q Unsplash
Meninger

Blindsoner i landbruket?

​Tidligere i år var verden ikke bare vitne til, men deltok i et gigantisk internasjonalt opprør mot rasisme. Hvordan påvirker samme undertrykkelse mat og landbruk?

Renmat Podcastbilde 2
Meninger

Lytt til Ren Mat podkast

Nå kan du høre Ren Mat sin helt nye podkast der du hører på podkast. Gled deg til ti episoder som graver litt dypere i matjorda.

Hokaido Gresskar Moum Okologiske Foto Ingrid W Minde
Meninger

Et privilegium at naboene er økologiske bønder

Gjennom sommeren og høsten er det en døgnåpen liten kiosk hvor vi kan plukke ferske, fargerike grønnsaker direkte fra jordet. På kjøpet får vi en god følelse av å støtte lokale matprodusenter som pleier jorden med kunnskap og kjærlighet, skriver Ingrid Wærnes Minde.

Urbantlandbruk David Stenmarck
Meninger

Pallekarmen – opplæring i bondekunnskap

Å dyrke sin egen mat skjerper bevisstheten om globale matssystemer og skaper solidaritet med småbønder, selvbergere og bybønder også i land langt borte. Dessuten er det matsuverenitet i praksis, skriver Kari Gåsvatn.

Sitron Unsplash
Helse

Giftstoffrester – et problem i økologisk mat?

Er bagatellisering fra media og myndigheter årsaken til lav omsetning av økologisk i Norge? spør forfatter Eva Fjeldstad i dette debattinnlegget.

Ask Gard Glorud Foto Jo Straube
Meninger

Kjenn din bonde

– La oss være bedre forberedt når neste​ krise inntreffer ved å tenke helhetlig. Kan koronapandemien bli starten på et grønt skifte i jordbruket, spør Maren Langsbakken Wiger, leder i Buskerud Bonde- og Småbrukarlag. Nå åpner Buskerud Bonde og Småbrukarlag utstillingen "Kjenn din bonde" som skal gi mersmak på å bli kjent med dine lokale økobønder.

Lukasz Szmigiel 2 Shv Y8 Lf6L0 Unsplash
Meninger

Feminisme og økofilosofi

Finnes det en spesifikk feministisk, grønn politikk? Nei, mener Agnes Bolsø. Men vi bør likevel ha en feministisk bevissthet når vi tenker grønt skifte.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Samberging

Hva gjør vi når maten vår hviler på import som kan stoppe over natten? Hvordan bygger vi beredskap i et matsystem som mister både kunnskap og nærhet til ressursene? Og hva skjer når selvberging møter sin egen grense – og fellesskapet må overta? I vinterutgaven spør vi hvor maten egentlig begynner, og hva som skal til for at den skal bære oss i en urolig verden.

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr58 forside