Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Markus Hustad Okologisk Norge Foto Marit Lundby
Meninger

Når naturen stilnes

At neonikotinoider snart skal forbys er en seier for David i kampen mot Goliat. Men fortsatt er det en rekke stoffer som er skadelige i bruk, skriver daglig leder i Økologisk Norge Markus Hustad.

Hege Skarrud Foto Signe Rosenlund Hauglid
Meninger

Aktivisme er nøkkelen til bærekraft og demokrati

Økonomisk ulikhet, klima- og naturmangfoldskrise, maktsentralisering, pandemi og polarisering er enorme samfunnsproblemer vi står overfor. For meg er det opplagt at solidarisk interseksjonell aktivisme er nøkkelen.

Foto Gustavo Ribeiro
Meninger

Motstands-dyktige matsystemer

Konsentrert markedsmakt og vertikal integrering med fokus på volumproduksjon og stordriftsfordeler hindrer mangfold i matsystemene. Hvordan bygge selvbærende økosystemer i et landskap av prisjag, klimaendringer og pandemier?

Foto Svein Gunnar Kjode
Meninger

Fra gård til gaffel – et rettferdig, sunt og miljøvennlig matsystem

EU går foran for å endre matsystemet og øke produksjonen av økologisk mat. Økouka bidrar ved å formidle økt kunnskap om en bærekraftig matproduksjon.

Psykologitilunnsetning 2
Meninger

Psykologi til unnsetning

Drømmen om at psykologi kan vekke menneskeheten til live i miljø- og klimasaken er nok mest en grønn drøm. Men i samspann med politikk kan den like fullt utgjøre en viktig forskjell.

Markus staende Foto Birgitta Eva Hollander
Meninger

En tallerken anti-pandemi, takk!

Om vi skal høre på forskerne som vet mest om pandemier, burde også måltidene bestå av mer mat som ikke bidrar til rovdrift på naturen og tap av biologisk mangfold. Og om flere måltider må være anti-pandemiske, må de kanskje også være økologiske?

Tonsenhagen AKS kjokken
Meninger

Ja til mer økologisk mat i det offentlige

15 prosent-målet er historie. Nå er det opp til oss som forbrukere å sørge for utvikling av økologisk produksjon og forbruk i Norge. Med din hjelp kan det offentlige også bli en stor og viktig økoforbruker. Er du med?

FOTO ALF BERG
Meninger

Småskala-produsentene: Heltene som ikke ble nevnt

Covid-pandemiens store tapere er 300 millioner sultne mennesker. Hvordan greide vi å overse dem som rammes hardest av pandemiens restriksjoner? Hvordan sikrer vi mer lokalprodusert mat og god ernæring når neste krise rammer, spør bistandsjournalist Alf Berg i denne kronikken.

Gmo David Stenmarck
Meninger

Økologisk landbruk ≠ GMO

Økologisk landbruk er en viktig spydspiss for bærekraftige landbruksmetoder, og sier fortsatt nei til bruk av GMO.

Saltfisk sennepssaus klappakake N Martinuzzi
Meninger

Nytt liv til gammel kunnskap

Revitalisering av tradisjonell samisk matkultur fremmer god helse og viderefører kunnskaper om å ivareta naturen.

Roros Rein Ren Mat Anki Grothe 2020 45cm 300dpi 16
Meninger

Den tause kunnskapen må få en stemme

Det ville være ironisk om samene, som i generasjoner har levd med respekt for og høstet varsomt av naturen, skal være de som betaler prisen for klimapolitikken. En ekte, grønn politikk er den som fremmer skånsom og bærekraftig bruk av både matjord, utmark og hav, skriver Kjersti Skar Staarvik.

Whitney wright q Kx E Lx IH5t8 unsplash
Meninger

En ernæringsfysiologs tanker om fett

‒ Den rimeligste maten inneholder mye billig fett og raffinerte karbohydrater. Konsekvensen er både fedme, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Jeg tviler på at det er noe særlig melkefett i disse produktene, skriver ernæringsfysiolog Arne Øgaard i kjølvannet av artikkelen «Fettråd for fall?» i Ren Mat.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Samberging

Hva gjør vi når maten vår hviler på import som kan stoppe over natten? Hvordan bygger vi beredskap i et matsystem som mister både kunnskap og nærhet til ressursene? Og hva skjer når selvberging møter sin egen grense – og fellesskapet må overta? I vinterutgaven spør vi hvor maten egentlig begynner, og hva som skal til for at den skal bære oss i en urolig verden.

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr58 forside