Hokaido Gresskar Moum Okologiske Foto Ingrid W Minde
Gresskar til salgs i boden på Moum Økologiske.
Meninger

Et privilegium at naboene er økologiske bønder

Gjennom sommeren og høsten er det en døgnåpen liten kiosk hvor vi kan plukke ferske, fargerike grønnsaker direkte fra jordet. På kjøpet får vi en god følelse av å støtte lokale matprodusenter som pleier jorden med kunnskap og kjærlighet, skriver Ingrid Wærnes Minde.

Fra kjøkkenvinduet har jeg god utsikt til jordet på nabogården, en økologisk gård med sentral beliggenhet mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Gjennom sesongen har jeg med beundring kunne følge med på hvordan en kald jordflekk har forvandlet seg til en oase der blant annet squash, poteter, gulrøtter, salater og agurker har sprunget frem. Utover sommeren og høsten har jeg og familien hatt gleden av å rusle over til en hjemmesnekret kiosk for å plukke ut de grønnsakene vi har lyst på. Datteren min på to år springer ivrig bort til naboen med det bugnende jordet.

NÅR GRØNNSAKENE har blitt med hjem til kjøkkenet vårt, føler vi nesten et personlig forhold til dem. Vi har sett hvordan nabobøndene med omsorg og dyktighet har arbeidet med jorden og maten som vokser frem. Det ligger en historie bak hver grønnsak. Gule og grønne squash samt lilla chili forteller om et mangfold som nærer livet i jorden, og som vi sjeldent finner i butikken. Fargerike gulrøtter som har tvinnet seg sammen gjenspeiler kjærligheten bøndene har for jorden de dyrker, og som mange med dem føler på.

Med over 40 aktive Reko-ringer, med ca. 158 000 tilknyttede kunder, er det et klart signal som matprodusenter og politikere bør lytte til.
Gul squash hos Moum Økologiske.

FOR DET ER nok kjærligheten til jorden, miljøet og helsen som fører til at stadig flere nordmenn strømmer til slike alternative salgskanaler for lokal og kortreist mat. I tillegg til butikker og pop-up-boder på gårder har Reko-ringer, hvor du kjøper mat direkte fra produsenten, spredt seg med rekordfart i Norge. Med over 40 aktive Reko-ringer, med ca. 158 000 tilknyttede kunder, er det et klart signal som matprodusenter og politikere bør lytte til. Vi forbrukere vil ha nærhet og kjennskap til maten vi spiser og til de som produserer den for oss. Bare i tidligere Østfold fylkeskommune finnes det aktive Reko-ringer i Fredrikstad, Sarpsborg, Askim og Moss og mye av maten som selges direkte her er produsert etter økologiske prinsipper.

Kiosken på nabogården Moum Økologiske.

DETTE ØNSKET om nærhet og kjennskap handler også om trygghet og sikkerhet, eller med andre ord matsikkerhet og matsuverenitet. Landbruket og samfunnet vårt i helhet står overfor både klimaendringer og miljøutfordringer, og den pågående koronapandemien har vist oss hvor sårbare vi er. Ifølge Økologisk Norge er den norske selvforsyningsgraden på rundt 40 prosent, om vi kun regner med mat som er produsert frem på norske fôrressurser.

Etter min mening er det en dårlig politisk strategi om Norge skal gjøre seg enda mer avhengig av import for å ha nok tilgang på mat til egen befolkning, enten det er snakk om normaltilstander eller krisetider. Vi har dessuten ingen garantier for at andre land vil eksportere til oss i krisetider. okal vi som nasjon være bedre rustet på fremtidige kriser og utfordringer er selvforsyningsgraden nødt til å øke. En sterk selvforsyningsgrad henger igjen sammen med matsikkerheten og matsuvereniteten, som gir oss kontroll over matproduksjonen og som sikrer at alle til enhver tid har nok tilgang på sunn og trygg mat.

Ved å støtte lokale matprodusenter kommer vi også nærmere selve produksjonen og produsenten.
Humlene trives i åkeren her.

DET ER DERFOR jeg mener at det er et privilegium at naboene dyrker økologiske grønnsaker som jeg og familien kan nyte godt av. Maten smaker ikke bare ekstra godt. Ved å støtte lokale matprodusenter kommer vi også nærmere selve produksjonen og produsenten. Med panoramautsikt fra kjøkkenvinduet kan vi gjennom hele sesongen følge med på den store innsatsen bøndene legger ned og hvor viktig det er å pleie jorden etter dens behov basert på økologiske prinsipper – skal den år etter år gi oss et mangfold av mat.

Ultralokale tomater fra drivhuset på Moum Økologiske.

FOR ET ROBUST landbruk i fremtiden, som kan stå sterkt i kriser og utfordringer, må vi heie frem og ikke minst støtte et mangfold av små og mellomstore så vel som store gårdsbruk, som gir oss tilgang på nok trygg og sunn mat. Ved å stifte tettere relasjoner til de som jobber hardt for å lage mat på norske ressurser tror jeg det blir lettere for oss som forbrukere å kreve og støtte opp om politiske tiltak som legger til rette for at det kan eksistere et mangfold av små og store gårder i Norge. Ikke minst å gjøre det mer attraktivt for mennesker som ønsker å starte opp med matproduksjon.

For meg personlig er det virkelig et privilegium at naboene er økologiske grønnsaksbønder. Ikke bare fordi det gir meg enkel tilgang på næringsrik mat, men fordi det hver dag minner meg på viktigheten av et robust landbruk som drives på naturens prinsipper.

INGRID WÆRNES MINDE er skribent og er sekretær i Økologisk Østfold, tidligere styreleder. Minde har agronomiutdanning, blant annet fra Blæstad og har nylig fullført en bachelorgrad i historie med statsvitenskap.
Kilder:

Flere artikler