Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
ONSI GARD FOTO LOTTE SHEPHARD329
Intervjuer

Epler dyrket på sunn fornuft

Telemark er rik på varme dager med mye sol; et optimalt klima for søte og smakfulle epler. Her finner vi Jønsi Gård, hvor høsten er lang og eplesortene mange. I år feirer gården 30 år som økologisk og biodynamisk. Aller mest ønsker bonde Olav Jønsi seg masse besøk for å vise fram mangfold på naturens vis.

TORE JARDAR WIRGENES
Intervjuer

Spis verden bedre

Inspirasjonsbonde Tore Jardar Wirgenes slår et slag for et landbruk på lag med naturen: – Det er essensen. Landbruk skal aldri være et problem, det skal være en løsning. Spis verden bedre fra gulrot til kjøtt!

JOHN EDEL FOTO BUBBLY DYNAMICS LLC
Intervjuer

En modell for sirkulær matproduksjon

I Chicago finnes et spennende eksempel på hvordan sirkulær matproduksjon kan se ut, som vi trolig vil se blåkopier av i andre byer fremover. En nedlagt kjøttfabrikk har blir fornyet til en sirkulær hub for matprodusenter med et slags internt økosystem. Vi tok en prat med grunnleggeren av The Plant; John Edel fra Chicago.

GAUTE EITERJORD FOTO MARIT LUNDBY REN MAT 2
Intervjuer

Myteknuseren

Det virker som politikerne mener at den grønne omstillingen ikke skal gjelde oss, sier tidligere Natur og Ungdom-leder Gaute Eiterjord. I sin første bok knuser han klimamytene som Olje-Norge vil at du skal tro på.

Stefan Sundstrom Foto Jeanette Andersson
Intervjuer

Rockepo(t)eten

Stefan Sundström er lidenskapelig opptatt av grønnsaksdyrking, kompost og mikroorganismer. Og har, tross alt, tro på menneskene.

Kaven utmarksgard utmarksbonden
Intervjuer

Utmarksbonden

Med allmenningen som jorde og produksjonslokalet som fjøs viderefører Toril Kåven fra Alta en viktig, samisk næringsvei på sin utmarksgård. – Hvis bærekraft er målet, så er utmarksgårder en del av svaret, mener hun.

Maret Ravda Buljo Foto Marianne Lovise Strand
Intervjuer

Å ære med blod og bein

Máret Rávdná Buljo (42) ble i 2019 den første med samisk bakgrunn, og den hittil yngste, til å vinne Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris. Ifølge henne finnes det mye lærdom om både etikk og bærekraft i den samiske matkulturen.

Bygdekvinnelaget Nadin Martinuzzi
Intervjuer

For matkultur og kvinnesak

De 430 bygdekvinnelagene rundt om i landet er noen av våre viktigste formidlere av matkultur og praktisk kunnskap. Vel så viktig er solidaritet, kvinnesak og gode liv i levende bygder. Vi tok en prat med rådgiver Astrid Seime, og Ingrid Lamark, prosjektleder for Tradisjonsmatskolen i Norges Bygdekvinnelag om overføring av praktisk kunnskap.

TOM LIEN REN MAT
Intervjuer

Bevaring og nytenking

Tom Lien har drevet økologisk landbruk og urtegård i over tretti år. Han synes det er merkelig at vi stadig handler plantemedisin i dyre dommer på helsekosten, når vi har enda bedre råvarer utenfor døra vår – viltvoksende eller egendyrket.

Tre Pa Stolen Kathrin Aslaksby
Intervjuer

Tre på stølen

Hvorfor velger noen å tilbringe sommermånedene med jobb fra morgen til kveld i fjellheimen? Vi spurte to budeier og en budør.

Grindal Ysteri Foto Osteglad
Intervjuer

Setersøstrene

Født med tolv års mellomrom var det alle somrene sammen på Jelsetra som bygde relasjonen mellom søstrene Ragnhild og Turid Nordbø fra Grindal Ysteri. Og kanskje var det nettopp fotfestet de hadde i hver sin generasjon som gjorde at de vekket til live en gammel tradisjon?

Linda Marianne Foto Eva Birgitte Hollander
Intervjuer

Læremestrene

Hvem har sagt at et klasserom må ha fire vegger? Utstyrt med hageredskaper, pedagogikk og økologi har Linda Jolly og Marianne Leisner spadd frem skolehager i flere tiår. Takket være deres pionerarbeid ser vi starten på en oppblomstring av det grønne klasserommet.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Biohacking for folket

I denne utgaven av Ren Mat undersøker vi begrepet Biohacking. Hvordan kan metodene hjelpe oss på veien mot et bedre, sunnere og kanskje også et lengre liv? Kanskje er det noe å plukke opp her? For sannheten er at antall syke i dette landet ser ut til å øke i samme takt som vi også får det bedre. Hvordan knekke dette paradokset?

Kjøp Ren Mat

Forside nr56