Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Telespinn lotte shephard
Intervjuer

Fra jord til nøste

– Koblingen mellom landbruk og tekstil er brutt, mener Bjørg Minnesjord ved Telespinn. Men hos henne høstes fortsatt ulla fra det gamle kulturlandskapet i området, og koblingen lever i beste velgående i Svartdal.

James Rebanks credit Stuart Simpson Penguin Books
Intervjuer

Fremtidsgjeteren

For James Rebanks er ikke spørsmålet hva vi skal spise, men hvordan vi skal dyrke. Og svarene gir han i praksis, både som bonde og forfatter.

LITE BILDE2 Monica Hellmann DGV
Intervjuer

Verkstedmesteren

Da Monica Hellmann fikk cøliaki og ble kjent med butikkenes triste utvalg av glutenfrie produkter, bestemte hun seg for å utvikle sine egne, økologiske melblandinger. Nå har det også blitt bok fra hennes glutenfrie kjøkken.

DELAAS GARD
Intervjuer

Hva gjør økobønder istedenfor å sprøyte?

Vi har spurt tre i åkeren som dyrker økologisk om hvordan de jobber proaktivt. Forebygging, valg av egnede sorter og å skape selvgående økosystemer med et rikt biologisk mangfold er fellesnevnere.

KETIL HYLLAND FOTO LOTTE SHEPHARD REN MAT
Intervjuer

– Vi bør bruke føre-var-prinsippet i mye større grad

Toksikolog Ketil Hylland mener landbruket har en unik mulighet til å redusere egne miljøgifter. Løsningen er nemlig veldig enkel.

REN MAT LOK NADIN MARTINUZZI 40 260
Intervjuer

Hvordan kan vi bidra til mer norsk økomat?

Matsikkerhet, landbruk over hele landet, økt verdiskapning og et bærekraftig landbruk. De overordnede målene i landbrukspolitikken er klare, men er det noe vi forbrukere kan gjøre for å hjelpe bonden og bidra til at vi når dem?

ONSI GARD FOTO LOTTE SHEPHARD329
Intervjuer

Epler dyrket på sunn fornuft

Telemark er rik på varme dager med mye sol; et optimalt klima for søte og smakfulle epler. Her finner vi Jønsi Gård, hvor høsten er lang og eplesortene mange. I år feirer gården 30 år som økologisk og biodynamisk. Aller mest ønsker bonde Olav Jønsi seg masse besøk for å vise fram mangfold på naturens vis.

TORE JARDAR WIRGENES
Intervjuer

Spis verden bedre

Inspirasjonsbonde Tore Jardar Wirgenes slår et slag for et landbruk på lag med naturen: – Det er essensen. Landbruk skal aldri være et problem, det skal være en løsning. Spis verden bedre fra gulrot til kjøtt!

JOHN EDEL FOTO BUBBLY DYNAMICS LLC
Intervjuer

En modell for sirkulær matproduksjon

I Chicago finnes et spennende eksempel på hvordan sirkulær matproduksjon kan se ut, som vi trolig vil se blåkopier av i andre byer fremover. En nedlagt kjøttfabrikk har blir fornyet til en sirkulær hub for matprodusenter med et slags internt økosystem. Vi tok en prat med grunnleggeren av The Plant; John Edel fra Chicago.

GAUTE EITERJORD FOTO MARIT LUNDBY REN MAT 2
Intervjuer

Myteknuseren

Det virker som politikerne mener at den grønne omstillingen ikke skal gjelde oss, sier tidligere Natur og Ungdom-leder Gaute Eiterjord. I sin første bok knuser han klimamytene som Olje-Norge vil at du skal tro på.

Stefan Sundstrom Foto Jeanette Andersson
Intervjuer

Rockepo(t)eten

Stefan Sundström er lidenskapelig opptatt av grønnsaksdyrking, kompost og mikroorganismer. Og har, tross alt, tro på menneskene.

Kaven utmarksgard utmarksbonden
Intervjuer

Utmarksbonden

Med allmenningen som jorde og produksjonslokalet som fjøs viderefører Toril Kåven fra Alta en viktig, samisk næringsvei på sin utmarksgård. – Hvis bærekraft er målet, så er utmarksgårder en del av svaret, mener hun.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Samberging

Hva gjør vi når maten vår hviler på import som kan stoppe over natten? Hvordan bygger vi beredskap i et matsystem som mister både kunnskap og nærhet til ressursene? Og hva skjer når selvberging møter sin egen grense – og fellesskapet må overta? I vinterutgaven spør vi hvor maten egentlig begynner, og hva som skal til for at den skal bære oss i en urolig verden.

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr58 forside