Saltfisk med sennepssaus på klappakake
Salting av fisk har lange tradisjoner. I denne sørsamiske varianten har fjellørret blitt saltet godt både utenpå og inni, og ligget kaldt en uke. Du kan filletere fisken eller dele den i biter.
Velg mengde fisk etter om du skal spise som snacks, forrett eller hovedrett. Porsjonen med sennepssaus er basert på at fire personer skal spise seg gode og mette. Dander fisken med sennepssaus og tyttebærrømme ved siden av, dypp i brødet. Du kan også spise saltfisk med poteter til.
Fiskeoppskrift fra Ragnhild Sparrok Larsen, som du kan møte i reportasjen Rein tilværelse.
Gáhkku/klappakake fra Máret Rávdná Buljo, les portrettintervjuet Å ære med blod og bein med Buljo.
GÁHKKU /KLAPPAKAKE
1 l melk, vann eller buljong
50 g smeltet smør eller olje
50 g gjær
1,5-2 dl sirup
1 ts salt
2 l spelt/hvetemel, rugmel, byggmel
- Elt deigen som i vanlig bakst, og la heve i 30 minutter.
- Kna deigen og del i mindre størrelser, omtrent som til hveteboller. Kjevle de runde.
- Stikk flere hull i kakene med en gaffel.
- Bak kakene på varm helle over bål, på begge sidene. Du kan eventuelt bruke elektrisk takke, eller steke dem på 175-200 grader i 7-15 minutter. Husk å strø litt mel på dem før de stekes tørre uten noe fettstoffer på underlaget.
SENNEPSSAUS
1 ½ dl sukker
1 dl sennep
1 eggeplomme
1 kryddermål hvit pepper
5 dl matolje
1 dl vann
1 barneskje eddik
½ sitron, saften
dill
- Bland sukker, sennep, eggeplomme og pepper.
- Oljen vispes sakte inn, tilsett vann, eddik, sitronsaft og dill og bland sammen.
Til sausen kan man bruke samiske urter som einer, furuskudd, bjørkeblader eller kvann istedenfor dill, som er en moderne variant. Blader fra ryllik gir en peppersmak, mens sennepssmaken kan erstattes med veisennep.
TYTTEBÆRRØMME
rå rørte tyttebær
1 beger med rømme
salt og pepper
Bland sammen tyttebærene i rømmen til en passende smak.