Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Georgia Ukemeny Ren Mat Nr 33 Nadin Martinuzzi 2
Meninger

Eventyrland: Mat fra Georgia

Knut Hamsun kalte det Æventyrlandet. Dagny Juel endte sine dager der. I dag er det de kulinariske opplevelsene som får stadig flere til å se mot Georgia, landet midt på den gamle Silkeveien mellom øst og vest.

Epleillustrasjon Crop
Råvarer

Epletid

De norske eplene er i sesong, og har gjennom en lang vekstperiode utviklet syrlighet og sødme som balanserer på kanten av det perfekte. Norske epler er i verdensklasse og det er mye som skal til for å slå smaken.

Erik Roed Herfra Augusthagen 2019
Reportasjer

Jord – universet under våre føtter

Matjorda. En tynn skorpe av karbon og mineraler som bare dekker noen deler av klodens tørre land – fullspekket av ukjente livsformer. Forstår vi egentlig hva som skjer under føttene våre?

Dag Jorund Lonning FOTO ERIK RØED
Intervjuer

Inn i det kompost-moderne

– Kinderegget er at vi kan produsere masse mat og samtidig takle utfordringene med klima, biologisk mangfold og tap av matjord, mener professor og forfatter Dag Jørund Lønning.

Matfraoppland Bredde
Meninger

Kan vi redde verden med lokalmat?

Marte Olsen spiser kun lokalprodusert mat fra Oppland, et månedslangt prosjekt hun er midtveis i. Hvordan ser kostholdet hennes ut? Og hvordan påvirker matvalgene hennes avfall, matsvinn, lokal verdiskapning, klima og biologisk mangfold? Marte gir oss et innblikk i lokalmatdietten.

Uar Still Web 8
Reportasjer

Uår – om matproduksjon i klimakrisens tid

Dokumentaren Uår viser at bønder er en viktig del av løsningen i møte med klimaendringer. Bli med den tørkerammede øko-melkebonden Einar Kiserud når han legger ut på reise til Malawi i Øst-Afrika – hva kan han lære av sine kollegaer i sør?

190807 Sauegryte 03 Ase Kongsvik
Råvarer

Slik tilbereder du sau

Fårikål, rullepølse, pinnekjøt, smalahove... Kjøt av sau eller lam står sterkt i mattradisjonen vår. Kokk og kokebokforfatter Åse Kongsvik meiner at nokon rettar blir betre om ein byter ut lammet med sauen, ei undervurdert råvare.

Spaelsau Lotteshephard Renmat2 Web
Reportasjer

Dugnad for sauen

I januar 2019 lå 3000 tonn sau og lam på lager – en vedvarende overproduksjon av sau, sies det. Den kan spise seg fet på urter og gress i utmark, gi oss ull og bærekraftig kjøtt, og holde biologisk mangfold i hevd. Men næringen dreies mot mer intensiv drift, der lam sluttfôres på kraftfôr og er kortere på beite om sommeren. Hvor er vårt viktigste husdyr på vei?

Savoykal Undelandandel2 Lotteshephard
Reportasjer

5 myter om økologisk mat og landbruk

Myter og påstander uten hold kommer ofte på bordet når økologisk mat er tema. Hva er riktig og hva er feil?

Juliane Bw
Meninger

Frittgående barn og høner

På Sandøya er vi alle naboer flettet sammen av vårt felles øyvalg. Når vi er sammen med venner er det ofte over et måltid.

Hovedbilde Margitvea
Intervjuer

Barnas matforkjemper

Faglærer og forfatter Margit Vea tar til orde for babyer og frustrerte mødre. Og for klodens, landbrukets, dyras og menneskenes felles helse. Det er for mye tasting på kalkulatorer av CO2-regnskapet og for lite matlaging og fotosyntese, synes hun. Helst ville hun vært aktivist på fulltid.

Barnemat Nadinmartinuzzi
Reportasjer

Bare barnemat?

Hvordan vet vi at maten vi serverer barna er trygg og sunn? Er ferdigmaten ok, eller bør vi lage all barnemat selv? Og hvordan få barna til å elske brokkoli? Å manøvrere i rett og galt for minstemann er ikke bare barnemat.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Plast

Plast er overalt – i maten, vannet, luften og til og med klærne våre. Den beskytter og forlenger holdbarheten på maten, men skaper også store miljøproblemer. I Ren Mat 55 utforsker vi plastens dilemmaer: Hvordan påvirker den helsen vår? Finnes det gode alternativer? Og hva skjer om vi ikke tar grep?

Kjøp Ren Mat

RM 55 - Plast cover