KIRKEBY ANDELSLANDBRUK FOTO LOTTE SHEPHARD REN MAT
Innhøsting på Kirkeby andelslandbruk.
Intervjuer

På tide å bli jorda

Ikke siden krigen har selvberging vært like dagsaktuelt som nå. Ikke alle har stor nok hageflekk, eller jord i det hele tatt, eller erfaring til å kunne dyrke nok grønnsaker til å fø seg selv eller familien gjennom sesongen. Da er andelslandbruk en god løsning.

I et andelslandbruk går flere sammen om å dyrke en åker. Det er en sosial arena, så vel som en viktig bidragsyter til matforsyning og matsuverenitet; at samfunn og mennesker har selvråderett over mekanismene som styrer matproduksjon og -distribusjon, og nok mat. Utover matsikkerhet, omhandler begrepet matsuverenitet også hvor, hvordan og hvem som har dyrket maten; rettferdig handel, miljø og matsikkerhet.

Andelslandbruk bidrar til disse tre punktene og det er kanskje derfor denne solidariske landbruksmodellen opplever stor interesse nå under koronakrisen – her i landet og internasjonalt.

Mange vil nå sikre seg en andel av lokalt produsert mat og støtte det lokale landbruket.
Innhøsting på Dysterjordet andelslandbruk. Foto: Emma Gerritsen


PÅ NRK-NYHETENE i mars 2020, rett etter pandemien brøt ut i landet, kunne vi høre Sjur Wie og Marit Benz fra Vie Andelslandbruk fortelle at andelslandbrukene i Norge merker økt pågang – flere og flere ser verdien i å kunne ta ansvar for maten selv.

– I Kina og Storbritannia rapporterte de om at andelslandbrukene opplevde en veldig stor etterspørsel fra forbrukere som vil bli med da pandemien brøt ut. Mange vil sikre seg en andel av lokalt produsert mat og støtte det lokale landbruket, forteller Alexandra Devik, prosjektleder for andelslandbruk i Økologisk Norge. Hun fikk fortløpende oppdateringer fra andelslandbruk-koordinatorer i land over hele verden, via URGENCI, det globale nettverket for andelslandbruk.

– Koordinatoren i Frankrike forteller at andelslandbruk der defineres som en avgjørende aktivitet for å sikre matforsyning, og de får derfor foreløpig operere som normalt, selvsagt med gode tiltak for smittevern, i et ellers strengt regulert samfunn under pandemien, sier Devik.

Koordinatoren i Frankrike forteller at andelslandbruk der defineres som en avgjørende aktivitet for å sikre matforsyning.
Alexandra Devik fra Økologisk Norge. Foto: Emma Gerritsen


MATBEREDSKAP KOMMER naturlig opp i usikre tider slik som nå. Devik understreker at andelslandbrukene på lik linje som andre matprodusenter har en samfunnskritisk rolle, og en viktig funksjon med tanke på forsyningssikkerheten. Andelslandbruk har ofte lite investeringer, dyrker ofte et stort mangfold av grønnsaker, er økologisk drevet og produserer effektivt på små arealer, i bunn ligger den tredelte linja med økonomi, miljøhensyn og sosial rettferdighet.

– Kari Gåsvatn skrev ifjor en treffende kronikk Nå må vi alle bli bønder på Nationen.no, hvor hun trekker frem at vi alle vil tilbake til det normale, men er det dit vi skal spør hun. Lokale kretsløp er det som gjelder, og ikke minst at det er matsikkerhet i at vi alle har erfaring med å stikke fingeren i jorda og dyrke vår egen mat, sier Devik.

Aldri nærmere enn to meter, ingen deling av kaffe eller hansker, men masse deling av smil, latter og vårlig optimisme.
Familie på dugnad på Veflingstad andelslandbruk. Foto: Maiken P. Sele


ANDELSLANDBRUK RUNDT OM i landet planlegger nå hvilke tiltak og tilretteleggelser som bør gjøres i sine bruk. Noen er allerede i gang med dugnader og følger retningslinjer fra Folkehelseinstituttet for hvordan gjennomføre arbeidet på en sikker måte som hindrer smitte.

Cheryl Macdonald skriver på Facebookgruppen til Kristiansand Andelslandbruk;

– Aldri nærmere enn to meter, ingen deling av kaffe eller hansker, men masse deling av smil, latter og vårlig optimisme. Enkelte synes kanskje det er umusikalsk at vi samles. Vi vurderer at så lenge vi følger både nasjonale og kommunale råd, så er det utrolig mye psykisk helse i å være sammen – på avstand. Så blir det en utfordring å gi opplæring til nye medlemmer fremover, når vi fortsatt skal holde avstand. Men med digitale hjelpemidler, positiv innstilling og menneskelig kreativitet, skal vi også få det til – for å dyrke egne grønnsaker, urter og bær, det skal vi få til i år også.

Det er ikke bare voksne som har det gøy i åkeren på Kirkerud andelsgård. Foto: Emma Gerritsen


AT SESONGEN KAN gå som planlagt tror Devik er fullt mulig.

– Det viktigste er at alle holder seg oppdatert på myndighetenes råd og regler, og at vi alle bidrar til å redusere smitten, og verner om de mest sårbare. Det er selvsagt veldig viktig at andelshavere i karantene eller isolasjon ikke skal møte opp på dugnader, sier Devik.

Hun trekker også frem at mange i disse dager vil kjenne på ensomhet, og ha behov for å gjøre noe meningsfylt.

– Klarer man å opprettholde driften, og involvere andelshaverne i arbeidet på en forsvarlig måte, vil jeg tro at det oppleves veldig meningsfylt og helsefremmende for mange å være andelshavere i disse tider. Både som en sosial aktivitet som kan være mulig å gjennomføre med god avstand ute på jordet, men også som en fornuftig måte å sikre seg fersk mat på, rett fra jordet, avslutter Devik.

Finn ditt andelslandbruk på andelslandbruk.no

Devik tipset om en tekst andelslandbruket Rocksteady Farm & Flowers i USA har sendt ut til sine medlemmer;
Everyone has a role in a global crisis. We are committed to ours, as your farmers.
We will have our hands in the soil. (We’ll wash them often!)
We will continue to sow seeds in our greenhouse, and soon in our fields.
We will grow nourishing, sustainable food with care for our land.
We will safely transport that food directly to our CSA members, friends and neighbours - and be ready to innovate and pivot creatively as needed.
We will lean into our community and ask for the support we need to fulfil these commitments.
We will take care of each other

Flere artikler