Råvarer

Vill drikke av ville vekster

Våren er den beste tiden for å sanke ville vekster, for det er de unge skuddene vi helst vil ha. Vi kan selvsagt sanke gjennom sommeren og høsten også, alt ettersom hva vi sanker. Ville vekster kan brukes i deilige salater og andre matretter, men de kan også bli til aromatisk og frisk drikke. Her er noen forslag til ville drikker.
Olena Sergienko Tw Zewn Gdxe M Unsplash

BJØRK Betula pubescens: Bjørkesaft kan vi tappe når bjørka begynner å få blader. Borr et hull ca. 1 meter over bakken, og ca. 5 cm inn i treet, skrått oppover. Hullet må bli så stort at du får en tappeslange inn. Fest slangen til treet og flasken, gjerne med teip slik at insekter ikke kan kravle inn, og la stå til f.eks. dagen etter. Steng hullet med en treplugg når du har tappet ferdig.

Unge bjørkeblader og knopper kan tørkes og tilberedes som både te og saft. Bjørkete har en noe bitter smak – drikk alene eller sammen med sterk eller søt mat. For å lage saft har du godt med skylte bjørkeblader i en kjele sammen med vann. La putre i ca. en time. Sil av og smak til med sukker og sitronsaft.

Tapping av bjørkesaft. Foto: Petras Skutulas/Pixabay


EINER Juniperus communis: Dette ganske fantastiske tipset har vi fått fra Sopp- og Nyttevekstforbundet, nemlig Smreka fra Bosnia. Plukk einerbær, både grønne og blå, og ha 1 kopp i et Norgesglass med 4 kopper vann og en halv sitron delt i fire. Sett på lokk og skru til hvis du vil ha bobler, lett på trykket iblant. Vil du ha uten bobler, ha på løst lokk. Sett et lunt sted, som en solrik vinduskarm. La stå 10-15 dager. Nå har du en drikke som minner om skog og tonic. Du kan også fermentere lenger, alt etter smak og behag. Obs! Gravide må unngå einerbær da det virker sammentrekkende på livmoren, og frarådes også de som har nyresykdommer.

Smreka. Foto: Ane Willmann/Sopp og nyttevekstforbundet


ENGSYRE Rumex acetosa: Te av ferske eller tørkede blader er en tørstestillende drikk med C-vitamin, som også kan gi appetitt og er febersenkende. Engsyre inneholder oksalsyre, denne reduseres ved koking, men vær likevel obs. Barn skal verken drikke mye eller spise mye engsyre.

Engsyre (Rumex acetosa) Foto: Geograph.co.uk


GEITRAMS Chamerion angustifolium: Fermenterte geitramsblader tørkes og tilberedes som te, og får en smak som minner om grønn te. Plukk blader av geitrams, obs: la noen blader stå igjen på hver plante. Når du er hjemme, rull bladene mellom hendene slik at fibrene brytes og saften pipler ut. Ha på rent glass, dytt så tett at det ikke er luftlommer igjen. Du kan også helle vann på toppen for å unngå lufttilgang. Sett på lokk og la stå i 2-3 dager. Tørk så enten i ovnen på svak varme, eller et sted med god lufting. Kan virke hemmende på soppen Candida albicans og lindre mage- og tarmplager.

Geitrams (Chamerion angustifolium)


GRAN Picea abies: Granskudd plukkes om våren, disse kan brukes til så mangt, sirup, majones, olje. De kan også tilberedes som granskuddte ved å trekke i tolv timer, før du koker opp og siler av. Smak til med honning og eventuelt sitron og drikk kald eller varm. Kan lindre hoste.

Gran (picea abies) Foto: Yoksel Zok/Unsplash


KJERRINGROKK/ÅKERSNELLE Equisetum arvense: Ferske eller tørkede grønne skudd tilberedes som te, med rundt 15 min trekketid. Bruk for å regulere menstruasjon, mot urinveisinfeksjon og hoste. Uttrekket kan også brukes til neseskyll for å stoppe neseblødning. De med hjerte- eller nyresykdom og høyt blodtrykk bør drikke kjerringrokkte i små mengder.

Kjerringrokk (Equisetum arvense) Foto: Wikimedia Commons


KVANN Angelica archangelica: Te av rot og frø fremmer fordøyelsen, er slimløsende og antibakteriell blant annet. Kvann er aromatisk og passer godt med både kjøtt og fisk. Høst og tørk roten. Spikk av noen fliser og tilbered som te. Høst og tørk frø. De er svært rike på smak, beregn en halv teskje per liter, tilbered som te.

Kvann (Angelica archangelica) Foto: Wikimedia Commons


MARIKÅPE Alchemilla vulgaris: Te av tørkede blader og blomster kan hjelpe mot menstruasjonssmerter, og lindre magesykdommer. Obs! Ifølge urtekilden.no anbefales det at gravide kvinner unngår marikåpe.

Marikåpe (Alchemilla vulgaris)


ROGN Sorbus aucuparia: Unge blader kan tilberedes som te, og har en pistasj- og marsipanlignende smak.

Rogn (Sorbus aucuparia) Foto: Wikimedia Commons


RYLLIK Achillea millefolium: Te av ryllik kan hjelpe på vonde mager og fordøyelsesproblemer. Tørk ryllik og tilbered som te. Smaker bittert og aromatisk.

Ryllik (Achillea millefolium)


PS! Les deg opp på plantene for kjennskap, egenskaper og bivirkninger før inntak. Bruk gjerne urtekilden.no eller få praktisk kunnskap hos Norges sopp- og nyttevekstforbund som skal satse enda mer på nyttevekster fremover.

Flere artikler