Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Hellekberge
Intervjuer

Økobønder om norsk selvforsyning

Koronakrisen trigger spørsmål knyttet til norsk selvforsyning og matsikkerhet. Kanskje vil krisen være avgjørende for hvordan landbruket drives i fremtiden, mane frem et landbruk som i større grad er basert på egne ressurser og tydeliggjøre bondens rolle i samfunnet. Hva mener bøndene om hvor rustet matproduksjonen er for beredskap?

Astrid Bjoernson
Intervjuer

Hvordan påvirker koronakrisen bonden?

Enkelte samfunnsgrupper er avhengig av å holde seg friske i tiden som kommer, som bonden. Hvordan står det til med bøndene som arbeider for at vi forbrukere skal få matvarer i matbutikkene, til tross for smittefare, pandemi og utfordrende tider?

Ren Mat Nr 35 Gront Pa Flaske Oppslag
Reportasjer

Økologisk og grønn drikke i vårens Ren Mat

Det bruser hos norske drikkeprodusenter for tiden. Nordmenn har fått øynene opp for vannkefir, kombucha, sider og brygg av ville vekster. Samtidig stuper melkesalget og havremelka blir stadig mer populær. Må Dagros vike, eller representerer det nye markedet en mulighet næringa kan dra nytte av? Ren Mat setter drikkevarer på agendaen i vårutgaven.

Gjeddefiske i Siljan
Råvarer

På jakt etter gjedda

Fisker du gjedde skal hodet spikres på veggen til skrekk og avsky, ifølge gjeddefiskere. Skikken sier litt om ryktet til denne rovfisken. Noen rynker på nesa av gjedda, men det er en utmerket matfisk. Vi dro til Telemark for å fiske den beryktede gjedda.

Laks Foto Debio Info
Helse

Trygg fisk?

«Laksen er viktig for Norge», heter det seg. Men forskerne er delt når det gjelder helseeffekter av fisk. Som forbruker kan det være vanskelig å orientere seg. Hvor mye og hva bør vi egentlig spise av fisk med hensyn til nivået av miljøgifter?

Dagens Team Foto Lotte Shephard Ren Mat
Intervjuer

Grossistenes utfordrer

Hvordan kan den teknologiske revolusjonen skape mer biologisk mangfold, rettferdige priser og bredde i matutvalget? Den digitale plattformen Dagens har kanskje svaret. Farvel fordyrende mellomledd og hei direktehandel.

Dagens Foto Svein G Kjode1
Reportasjer

Ansikt til ansikt – kokken og bonden

– Dagens fyller et veldig viktig marked som grossistene ikke er villig til å se på, nemlig allsidigheten blant produsentene og i planteriket, sa gartner Arvid De Haes, da den digitale markedsplassen Dagens arrangerte sin første fysiske markedsplass: Seed to Fork vol. 1. Ren Mat tok en prat med noen av produsentene og kokkene om hva direktehandel kan bety for dem.

Kokegrop Foto Bodil Gilje
Råvarer

Fisk i kokegrop

Om du får fisk på tur kan du tilberede denne i kokegrop, slik mennesker har gjort det i tusener av år. Alt du trenger er et bål, steiner og noen egnede planter.

Rapsfro I Hendene Til Inspirasjonsbonde I Landbrukets Okoloft Thorbjorn Lund Pa Bjornstad Gard I Rakkestad  Foto Marte Guttulsrod
Meninger

Økologisk er regnskogvennlig

Velger vi økologisk, unngår vi å spise mat som rammer regnskogen. Imidlertid bør kraftfôrbruken ned, og fôrråvarene både til husdyr og fisk bør baseres på norske ressurser.

Agriculture Carrots Dirty
Meninger

Ideologi vs. regelverk

Hva skjer når noen av økologiens grunnprinsipper skiller lag med regelverket?

Leppefisk Rognkjeks Laks
Meninger

Etikk og moral i oppdrett

Det siste året har velferd og helse hos gris fått sterkt fokus i media gjennom Norun Haugens avsløringer i svineproduksjonen. Men for fisk i oppdrett, som omfattes av det samme regelverket for dyrevelferd, er historien en helt annen og for rensefisk verst.

Okologisk Oppdrett Foto Debio Info
Meninger

Økologisk laks – grønnvasking eller bedre velferd?

En viktig målsetning for økologisk produksjon er å skape et miljø som tilgodeser husdyrenes naturlige adferd og behov. Ifølge Debio skal Ø-merket garantere at dyrevelferd «tilfredsstiller strenge krav». Men er økologisk produksjon egentlig bedre for laksen?

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Samberging

Hva gjør vi når maten vår hviler på import som kan stoppe over natten? Hvordan bygger vi beredskap i et matsystem som mister både kunnskap og nærhet til ressursene? Og hva skjer når selvberging møter sin egen grense – og fellesskapet må overta? I vinterutgaven spør vi hvor maten egentlig begynner, og hva som skal til for at den skal bære oss i en urolig verden.

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr58 forside