Råvarer

På jakt etter gjedda

Fisker du gjedde skal hodet spikres på veggen til skrekk og avsky, ifølge gjeddefiskere. Skikken sier litt om ryktet til denne rovfisken. Noen rynker på nesa av gjedda, men det er en utmerket matfisk. Vi dro til Telemark for å fiske den beryktede gjedda.
Gjeddefiske i Siljan
Gjedde er ingen ufisk, men en sunn og god matfisk. Her på innsjøen Gorningen, sørøst i Telemark.

Tåken lå lavt over vannet og det var regn i lufta om morgenen da vi hentet de tre garna vi hadde satt kvelden før. Håpefulle putret vi med båten utover innsjøen Gorningen i Siljan. For å få gjedde med rogn skal den fiskes senvinters, rett etter isen har gått på vannet – da er kvaliteten best, og fisken har rogn.

Det første garnet vi dro opp var tomt. Det andre også. Litt mindre håpefulle nøstet vi opp det tredje garnet. Jaggu så nappet det – en svær og noe fryktinngytende fisk lå i garnet. Så enda en og enda en, til vi kunne telle fem, tre av dem var hunngjedder med rogn. Vi hastet i land for å rense, og finne frem bestemors oppskrift på gjeddekaker.


GJEDDA HAR FÅTT et dårlig rykte. Kanskje kommer det av at den er en altetende rovfisk. Den liker seg best på grunt vann. Der kan den gjemme seg mellom sjøplanter, før den skyter ut og angriper byttedyret, gjerne en fisk på halvparten av sin egen størrelse. «Bare uvanlige folk og de som er av finsk avstamning spiser abbor og gjedde», konkluderte den amerikanske antropologen Myrdene Anderson, etter en undersøkelse hun gjorde på matvaner i den norske delen av Lappland. Til tross for at den ble spist av «uvanlige folk» har gjedda også vært en gjengs nyttefisk; den betalte man skatten sin med, dog for noen hundre år siden. Imidlertid regnes den i dag som en god matfisk i nabolandet Sverige. Sunn er den også; gjeddekjøtt inneholder like mye protein som makrell, er rik på vitamin B12 og kalsium, og godt med B3, magnesium og selen – ingen ufisk altså.

Til tross for at den ble spist av «uvanlige folk» har gjedda også vært en gjengs nyttefisk.

IFØLGE DE LOKALE i Siljan inneholder den beste oppskriften på gjeddekaker én gjedde og én gris, og da skulle helst gjedda være liten – dette er selvsagt en flåsete spøk. Kakene skulle serveres med steinovnsbrød. Da ble du dårlig dagen etter, men det skyldtes nok heller noe attåt som gjerne fulgte ved siden av gjeddekakene. Fra spøk til alvor, gjedde er mager fisk og ifølge bestemors oppskrift må det være raust med fet kremfløte i kakene. Rogna kan rakes til kaviar. Kaviar av ferskvannsfisk kan vel sies å være et nisjeprodukt, noe som er litt underlig. Gjedda har stor rogn med delikat oransjefarge, og blir en flott kaviar.


GJEDDA ER EN sleip fisk. Den vil aldri holde seg på fjøla når du renser den, og du vil takke oss når vi tipser deg om å bruke en grillgaffel til å holde den fast. Vær forsiktig når du renser fisk med rogn, så ikke rognposene ødelegges. Rognposene ligger rett bak de fremre finnene og langs hele buken. Fiskebein som blir igjen i filetene kan du dra ut med tang eller pinsett. Har du kjøttkvern vil en runde med denne rense ut beinrester, så du slipper å rense helt fritt for bein. Vi liker ideen om å bruke hele fisken og tok vare på noen fiskeskinn til tørk, du finner flere oppskrifter på nett om hvordan du garver fiskeskinn. Du kan også frityrsteke skinnet og spise som sprø snacks. Fiskebeina kan kokes til kraft, oppskrift på fiskekraft finner du her. Har du fått små gjeddefisk kan de renses og henges for tørking, tørket gjedde kan brukes som snacks til hund og katt.

Her finner du oppskrift på gjeddekaker og raket gjedderogn.Flere artikler