Raket gjedderogn
At kaviar på gjedderogn ikke er mer utbredt er for oss et mysterium, så godt som det smaker og ser ut. Oppskriften har vi fått av Villfisken, delikatessebutikk og fiskeforedler i Hallingby, som lager raket gjedderogn på gjedde fra Sperillen. Det er veldig viktig å ha god hygiene når du tilbereder rogna, alt utstyr må være skinnende rent, ellers er det stor sjans for at du får mugg på besøk. Her finner du også oppskrift på gjeddekaker på to måter, og en artikkel på gjeddefiske.
gjedderogn
salt, tilsvarende 4 prosent av vekta
- Snitt forsiktig opp rognposen og hell rogna i en ren bolle. Sørg for å ikke få med blod og andre fiskerester.
- Skyll rognen flere ganger, og sil i et rent klede, gjerne natten over.
- Rør forsiktig inn salt, mengden skal tilsvare 4 prosent av rognas vekt. Ha på rene glass, og sett i kjøleskapet i 2-4 uker. Skal du ikke bruke rogna med en gang, kan du fryse glassene. Rogna kan stå lenger i kjøleskap, men smaken vil forandre seg. Prøv deg frem etter smak og behag.
- Server gjerne på toppen av svele, med fet rømme og en kvast dill.