Råvarer

Fisk i kokegrop

Om du får fisk på tur kan du tilberede denne i kokegrop, slik mennesker har gjort det i tusener av år. Alt du trenger er et bål, steiner og noen egnede planter.
Kokegrop Foto Bodil Gilje

Vi var på tur hadde fått fisk, men vi hadde ikke stekepanne, gryter eller folie. Derfor lagde vi en kokegrop, basert på det vi hadde for hånda. Trikset med kokegrop er å varme opp steiner i et bål, deretter pakkes fisken inn i vegetasjon og dekkes med varme steiner og jord for å holde varmen inne. Koketiden varierer med størrelse på fisken, men dersom du lager et vått kokemiljø inne i kokegropa, kan den steke lenge og blir ikke svidd.

FREMGANGSMÅTEN BLE som følger – og med suksess: Først fant vi et område der jorda var ganske tørr. Vi gravde en skålformet grop på ca. 40 cm i diameter og dekket innsiden med håndstore steiner. Deretter fyrte vi et stort bål i steingropa – i ca. 1,5 timer. Da det var godt med glør fylte vi på med flere steiner i bålet. Da veden var brent ut tømte vi forsiktig hele gropa for å få ut glørne – hvis den blir liggende vil maten svi seg. Deretter la vi varme steiner tilbake i gropa. Men så måtte vi improvisere litt.

Det var høst, og begrenset med vegetasjon til å pakke inn fisken. Ikke hadde vi tilgang på bjørkenever, som ellers er fin å pakke inn fisken med. Løsningen ble å legge fisken på en seng av torvmose og tyttebærlyng. Vannet i mosen hindrer at fisken svir seg, og den kan steke lenge. Tyttebærlyngen hindrer fisken i å koke direkte i mosen, og lyngen er ganske aromatisk. På oversiden ble fisken på nytt dekket av tyttebærlyng og et godt lag med torvmose.

Deretter la vi på varme bålsteiner og et lokk av gress. Dette skulle hindre at fisken fikk jord på seg når kokegropa skulle åpnes. Til slutt dekket vi alt med jorda vi hadde til overs. Selv om kanskje et kvarters steketid hadde holdt, var vi forhindret i å ta opp fisken før etter nesten to timer. Resultatet var kulinarisk – dette bør prøves!

SELV SYNES JEG spenningen ved å åpne ei kokegrop kan sammenlignes med å dra opp en stor fisk, eller åpne en presang jeg har gleda meg til. Det er en sosial aktivitet fri for stress, der både store og små kan bidra og kjenne felles glede over resultatet.

PS: Hvis du velger å pakke fisken inn i planter, husk å unngå planter som er giftige eller har vond smak. Og et lite tips; Unngå våt jord, for fukten vil lede varmen vekk fra de varme steinene.
IVAR LIEN er naturforvalter og lærer på Kongsberg VGS. På Instagram er han kjent som @nysgjerrivar, der han legger ut artige fun facts om helt vanlig natur vi kan treffe på. Denne kokegropa lagde han sammen med en gruppe friluftsferskinger i regi av Revir Bushcraft, der Ivar var en av instruktørene. Revir Bushcraft handler om å være «tett på naturen – tett på deg selv». Med mål om å klare seg alene, med det naturen har å tilby. Revir Bushcraft er en del av turutstyrsbutikken Revir Oslo.

Flere artikler