Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Saltfisk sennepssaus klappakake N Martinuzzi
Meninger

Nytt liv til gammel kunnskap

Revitalisering av tradisjonell samisk matkultur fremmer god helse og viderefører kunnskaper om å ivareta naturen.

Roros Rein Ren Mat Anki Grothe 2020 45cm 300dpi 16
Meninger

Den tause kunnskapen må få en stemme

Det ville være ironisk om samene, som i generasjoner har levd med respekt for og høstet varsomt av naturen, skal være de som betaler prisen for klimapolitikken. En ekte, grønn politikk er den som fremmer skånsom og bærekraftig bruk av både matjord, utmark og hav, skriver Kjersti Skar Staarvik.

Kaven utmarksgard utmarksbonden
Intervjuer

Utmarksbonden

Med allmenningen som jorde og produksjonslokalet som fjøs viderefører Toril Kåven fra Alta en viktig, samisk næringsvei på sin utmarksgård. – Hvis bærekraft er målet, så er utmarksgårder en del av svaret, mener hun.

Timothy l brock WJ5mej6m Wi4 unsplash 2
Reportasjer

Hvorfor er chili så sterkt?

Om frø, sopp, hvite flekker på kunnskapskartet og en uventet vending i chiliens reise.

Whitney wright q Kx E Lx IH5t8 unsplash
Meninger

En ernæringsfysiologs tanker om fett

‒ Den rimeligste maten inneholder mye billig fett og raffinerte karbohydrater. Konsekvensen er både fedme, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Jeg tviler på at det er noe særlig melkefett i disse produktene, skriver ernæringsfysiolog Arne Øgaard i kjølvannet av artikkelen «Fettråd for fall?» i Ren Mat.

Maret Ravda Buljo Foto Marianne Lovise Strand
Intervjuer

Å ære med blod og bein

Máret Rávdná Buljo (42) ble i 2019 den første med samisk bakgrunn, og den hittil yngste, til å vinne Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris. Ifølge henne finnes det mye lærdom om både etikk og bærekraft i den samiske matkulturen.

Anders Horthe Jo Straube Brokkoli
Reportasjer

Økohåp for framtida

– Hjertet mitt banker hardest for økologien, sier Anders Hørthe, volumprodusent av grønnsaker. Likevel tør han ikke å legge om hele produksjonen til økologisk, til det er markedet for uforutsigbart.

Annie spratt J Lp Dkdcuce I unsplash
Reportasjer

Fra folkemedisin til high cuisine

Er praktisk kunnskap utilgjengelig? En millennials omvei via Facebook-grupper, bøker og tradisjonelle reindriftssamer for å spørre naboen om harerug.

Nils Andres foto Hallvar Bugge Johnsen
Reportasjer

Rein tilværelse

Reindrifta blir sett på som en av Norges tøffeste jobber. Man lever med reinen og for reinen, og store deler av året tilbringes ute på fjellet, uten dekning eller kontakt med omverdenen. For samiske folk er natur, kultur og livssyn fortsatt knyttet tett sammen. Vi har møtt tre sørsamiske familier i Nordland.

Roman synkevych fjj7l Vp Cx RE unsplash
Meninger

Vi må dyrke matjorda

Ja, vi skal spise og dyrke mer grønnsaker i Norge for å redde klimaet. Men vi må dyrke matjorda på en god måte for å unngå nye klima- og miljøproblemer. Vi må bort fra et ensidig fokus på å dyrke bare planten. Økobønder og gartnere har nøkkelkunnskap for å få til det. Økologiske metoder er en viktig del av løsningen på dagens klima- og miljøproblemer.

FOTO SANSEGARDEN OLAVSBRATEN
Meninger

Fettråd for fall?

Myndigheter verden over gir kostråd om fett. Vi skal velge magre meieriprodukter, magert kjøtt og bytte ut smør med plantemargarin. Mindre dyrefett, altså. Dette skal visstnok være gunstig for hjertet og blodårer. Men dokumentasjonen holder ikke mål, mener vi.

Hans veth q W5 Byu8e VM unsplash
Meninger

På naturens premisser

En samisk forvaltning av natur og dyreliv er bygget på naturens sirkler. I denne tause kunnskapen finnes det en stor inspirasjon for storsamfunnet til å finne en økonomisk modell som er mer i pakt med naturen.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Plast

Plast er overalt – i maten, vannet, luften og til og med klærne våre. Den beskytter og forlenger holdbarheten på maten, men skaper også store miljøproblemer. I Ren Mat 55 utforsker vi plastens dilemmaer: Hvordan påvirker den helsen vår? Finnes det gode alternativer? Og hva skjer om vi ikke tar grep?

Kjøp Ren Mat

RM 55 - Plast cover