Råvarer

Slik smaker du på sider

Akkurat som med vin kan det høyne opplevelsen om du setter ord på hva sideren lukter, smaker og minner deg om.
Kevin kelly P Pne S Bqf CCU unsplash

Det er både en kunst og egentlig ganske lett å smake på sider. Det viktigste er at man tør å prøve å sette ord på hvilke smaker og opplevelser man har. Jo mer du smaker og jo mer du prøver å finne ut hvilke assosiasjoner smakene gir, desto bedre ordforråd får du. Lukter det krydder? Lukter det skog? Smaker det blomster? Husk at ingenting er feil, vi har alle helt unike opplevelser, bilder og minner knyttet til lukter og smaker.

Et godt eksempel på dette er da jeg hadde en smaking sammen med Agurtxane Concellon fra Fjåk sjokolade, og jeg skulle gjøre et lite eksperiment på hvordan lukter og smaker gir oss bilder i hodet. Jeg spurte gjestene hva de tenkte på når jeg sa appelsin, hvilke plasser, stemninger og aktiviteter de forbant appelsinen med. Hendene skøyt i været og alle svarte – påske, skitur, solveggen og kvikk lunsj. Agur som er fra Spania måtte le og sa – nei nei nei, appelsiner minner meg om min bestemor. Barndommens late sommerdager i solen og appelsintreet bestemor hadde i hagen sin. Samme lukt og smak gav altså bokstavelig talt to forskjellige verdener av assosiasjoner.

Vi smaker hovedsakelig etter syre, sødme, bitterhet og fruktighet.

SE

Vi ser etter farge, klarhet og bobler. Har sideren en fin farge, er den klar eller uklar, er den lys, nesten grønn eller gylden mot ravfarget. Er det masse bobler, eller elegante små bobler?

Det vi ser i glasset kan fortelle oss en del om hva vi skal få oppleve og hvilke forventninger vi kan ha. Klare, rene sidere gjør at vi forventer oss klare, rene smaker, uklare eller mørkere sidere gjør at vi kan forvente oss noe mer komplekst og om sideren er rosa så kan vi forvente oss at det er en smaksatt sider.

LUKTE

Kjenn etter hva som er den første lukten som slår mot deg. Lukten er viktig, lukten setter i gang masse tankeprosesser og gir oss assosiasjoner. Mange sliter med å sette ord på hva de lukter, og det er ingenting annet enn øvelse som gjelder for å lære seg dette. En god start er å stikke nesa i krydderboksene du har på kjøkkenet, hva lukter krydderne i sin rene form?

For eksempel på sensommeren er det masse deilige friske urter, planter, grønnsaker og frukter. Gjør som oksen Ferdinand og ta deg tid til å lukte på blomstene, det vil gi deg et større vokabular og muligheten til å sette ord på hva du lukter. Humle i sider gir for eksempel ofte en duft av hylleblomst eller tropisk frukt, mens noen epleblandinger gjør at det faktisk lukter pærer. Det er fantastisk hva gode råvarer og gode produsenter kan trylle frem.

SMAKE

Den morsomste delen er selvfølgelig å smake på sideren! Vi smaker hovedsakelig etter syre, sødme, bitterhet og fruktighet. La sideren få litt luft mens du har den i munnen og bruk litt tid på å la den bevege seg i hele munnhulen. Da får du med deg hele smaksbildet. Sidere skal smake eple, men prøv å tenke på hvilke typer epler det smaker; grønne, røde, gule, eller lukter det kanskje eplekart eller de umodne eplene du stjal fra naboens tre som barn? Noen sidere har nesten en salt og mineralsk smak, mens noen er mer funky og gir assosiasjoner til eddik og kombucha. Er det noe tilsatt sideren som kanskje gjør at man får andre smaker? Om du fortsatt er usikker så kommer du ofte langt med å si at det smaker epler!

Et godt eksempel på munnfølelse er hvordan forskjellige typer melk kjennes ut.

MUNNFØLELSE

Hvordan kjennes sideren ut i munnen, er den lett og frisk, eller er den litt mer krevende og tung? Et godt eksempel på munnfølelse er hvordan forskjellige typer melk kjennes ut. Helmelken er fyldig, mens skummet melk er mer tynn og lettdrikkelig. Hvordan kjenner boblene ut? Noen ganger får man så mange bobler at det er ubehagelig, og det vil vi ikke ha. Er det en lang eller kort ettersmak av sideren? Alt handler om balanse.

BALANSE OG MERSMAK!

Mersmak er viktig, har du lyst på mer av det du akkurat smakte på, kommer du til å kjøpe en flaske til neste gang du er på polet? Alt det tekniske kan være på plass i en sider, men om den ikke har det lille ekstra som gir deg den gode smaken, så er det kanskje noe feil med balansen i sideren. For sur, for søt, for lite eller for mye bitterhet eller kanskje den bare smaker tynt. Balansen er nøkkelen til den perfekte sideren.

THOMAS DIGERVOLD står bak Fest i Kjeften, lager tv-program på Matkanalen og holder smakinger landet rundt. Thomas er ølsommelier og en av Norges første pommelierer, altså en sidersommelier med utdanning fra England. Han er fagdommer for blant annet Det Norske Måltid, NM i sider, NM i ost og Hardanger Siderfestival. Med mye kunnskap i bunnen brenner Thomas for å vise frem god norsk mat og drikke på en upretensiøs måte.

Flere artikler