Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Kjersti Skar Staarvik 16 9
Meninger

‒ Kan husdyra ha verdige liv i industri­landbruket?

På bare ti år er antallet norske grisefarmer halvert, mens produksjonen har økt. Kyllingbransjen produserer over 70 millioner kyllinger i året, og melkekyra må stå inne for å produsere mer. Kan det være mulig å gi verdige liv til enkeltindividene i industrilandbruket, spør redaktør Kjersti Skar Staarvik.

Torket kjott
Råvarer

Grav og spek selv

Speket kjøtt og gravet fisk er festmat, tradisjonsmat og mat med historie. Det er heller ikke så vanskelig, så lenge du er renslig, følger oppskriften og stoler på sansene dine.

Ultraprosessert nadin martinuzzi ren mat
Helse

Vi må bort fra nutrisjonisme

Mens vi venter på at flokene skapt av nutrisjonismen skal forsvinne, er ultraprosessertbegrepet det beste verktøyet vi har til å favne at matens helseeffekter utgjøres av mer enn hvilke næringsstoffer maten inneholder, skriver klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth.

REN MAT NR 45 ULTRAPROSESSERT FOTO NADIN MARTINUZZI
Helse

Ultraprosessert mat, hva nå?

Ultraprosessert mat skaper en stadig økende nysgjerrighet blant forbrukere. Ny forskning gir oss nye, spennende rettesnorer til å forstå hvordan mat kan føre til uhelse.

Matvalget heia folk
Meninger

En oppskrift til sittende regjering

Ja til flere råvarebaserte hverdagsmåltider i offentlig sektor.

Adobe Stock 121971444
Råvarer

Tid for gresskar

Gresskar kan brukes både i gryter, kaker, brød og ovnsbakes – og nå er det i sesong. Lager du Halloweengresskar, ikke kast kjøttet!

Foto Edona Arnesen dagens
Meninger

Rett fra bonden til Bristol

Hvordan kan teknologi og direktehandel refordele makt tilbake til bonden? Edona Arnesen, produsentansvarlig i Dagens, forklarer gjennom samarbeidet mellom Hotel Bristol og gården Moum Økologiske.

Jennys bagehus 12 Christina Kayser O
Intervjuer

Urklokt

Hardføre avlinger som tåler klimaendringer, mer smak og mer næring – hvorfor dyrkes ikke mer av de gamle kornsortene? Vi tok en prat med baker og urkornprodusent Jenny Domås for å skille klinten fra hveten.

Jen theodore O Kyod vse0 unsplash
Råvarer

Noen røde maiskorn gir meg håp for framtida

I Brasil slår småskalabøndene ring rundt mangfoldet av matplanter, for å sikre levebrødet sitt i et klima i endring. Å verne om frø gir håp, også i Norge.

Storfe Vinstervatn Oystre Slidre 030820 Yngve Rekdal 9
Meninger

Utmarksbeite – ressursgrunnlag og beitebruk

Klimaendringar og krigen i Ukraina som gjev prisauke på kunstgjødsel og andre innsatsfaktorar, har skapt uro for verdas matsituasjon og for norsk sjølvforsyning. Samstundes ligg det i norsk natur ein stor og nesten gratis fôrressurs for husdyr – utmarka.

ON BY Alexandra Gjerlaugsen Low res 2
Intervjuer

Spesialisering i mangfold

Økologisk bonde Stina Mehus er styreleder i landets største organisasjon for økologisk matproduksjon, Økologisk Norge. – Ambisjonene må opp på lik linje med resten av Europa. Nå er tiden klar, sier Stina.

Jonathan kemper Zmw Yzq K3s I8 unsplash
Dyrk selv

Kompostkake

Er du grønn på kompost, er dette en enkel oppskrift som du kan starte med.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Biohacking for folket

I denne utgaven av Ren Mat undersøker vi begrepet Biohacking. Hvordan kan metodene hjelpe oss på veien mot et bedre, sunnere og kanskje også et lengre liv? Kanskje er det noe å plukke opp her? For sannheten er at antall syke i dette landet ser ut til å øke i samme takt som vi også får det bedre. Hvordan knekke dette paradokset?

Kjøp Ren Mat

Forside nr56