Råvarer

Tid for gresskar

Gresskar kan brukes både i gryter, kaker, brød og ovnsbakes – og nå er det i sesong. Lager du Halloweengresskar, ikke kast kjøttet!
Adobe Stock 121971444

Gresskar er rett og slett en veldig anvendelig grønnsak, som egentlig teknisk sett er et bær. Det finnes mange typer gresskar. Til mat bruker vi ofte Hokaido, flaskegresskar eller spagettigresskar. Det typiske Halloween-gresskaret er kjempegresskar (Cucurbita maxima), som kan bli kjempestore og i noen tilfeller registrert opp til 500 kilo.

Med andre ord, det kan fort bli mye gresskarkjøtt til overs når vi huler ut og lager Halloweenpynt. Derfor kan vi spare på kjøttet og bruke til bakst og til middagsretter. Under finner du tips til oppskrifter. Gresskarfrøene kan skylles, krydres etter ønske og ristes i ovnen på 150 grader i 15-25 minutter. Rør litt på frøene i blant så ristingen blir jevn. Du kan også riste frøene i en tørr stekepanne.

Gresskar kan også brukes som ansiktsskrubb og -maske. Hudpleieprodusenten Vossabia har laget noen tips som du finner her.

Om gresskar er sunt? Gresskar har omtrent samme næringsverdier som agurk, men med et høyt innhold av fiber og betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen.

PS: De små pyntegresskarene, i hvite, grønne og oransje farger, kan ikke spises.

GRESSKARSUPPE MED ØL OG OST

GRESSKARSUPPE

AND MED GRESSKAR

GRESSKARKAKE MED MANDELKREM

HIRSEMUFFINS MED GRESSKAR

Flere artikler