Dyrk selv

Kompostkake

Er du grønn på kompost, er dette en enkel oppskrift som du kan starte med.
Jonathan kemper Zmw Yzq K3s I8 unsplash

Kompost er supermat for planter. Hjemmelaget kompost er dessuten god gjenbruk av materialer og et mye bedre alternativ til død jord på pose.

  • spade
  • kvist
  • en trillebår med «grønne» rester, som matavfall (ikke kjøtt, fisk og fett) og gressklipp
  • en trillebår med «brune» rester, som tørkede blader og flis
  • jord

FREMGANGSMÅTE:

Mål opp et område på omtrent 1 x 1 meter. Legg på små grener og kvister i bunnen. Deretter legger du et lag med «brunt», cirka 15 cm tykt som du vanner godt.

Legg på et lag med det «grønne», cirka 15 cm tykt og vann igjen.

På toppen legger du et 2-3 cm tykt lag med jord. Gjenta de tre første stegene til du har en haug på cirka 1,5 meter høyde.

Tråkk godt etter hvert grønne lag for å få det kompakt og avslutt med et lag jord på toppen. Er det veldig tørt kan du vanne komposten litt, ellers vil nedbrytningsprosessen stoppe opp. Det vil ta 4-6 måneder før den er klar. Om vinteren går det sakte, og det kan også ta litt lenger tid.

Vipps, nå har du en topp kompostjord til grønnsaksbed, blomsterbed eller -potter. For å sjekke om komposten er ferdig, kan du så noen frø, som karsefrø, på toppen. Om det spirer fint og grønt er komposten ferdig. Et tips er å sikte den ferdige komposten for å få ut de største delene.

NB: Om du bruker kompost i potter, bland ut med litt over halvparten jord. Er jord- og kompostblandingen for kompakt, kan du blande i litt sand eller små barkebiter. Husk også et drenerende lag i bunnen av pottene med grus eller sand.

Oppskriften på kompost er hentet fra ressursbiblioteket til skolehagerinorge.no. Skolehageprosjektet til Økologisk Norge etablerer skolehager på Østlandet, sjekk gjerne nettsiden for flere tips i tillegg til et stort dyrkningsleksikon.

Flere artikler