Meninger Skolehagen hele dagen Spør du en skolestarter om å tegne sin drømmeskole, vil du nesten alltid få en tegning av en hage som svar.
Intervjuer Nye kostråd skal ikke ta hensyn til miljøeffekt – Ikke noe stort problem, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide til Ren Mat. Han mener vi har gode klimaråd allerede.
Meninger Å bera børa i lag Ein skal ikkje undervurdere utopien; draumen om utopien kan flytta både fjell og haldningane til eit heilt samfunn. Kollektiv levemåte er framtida, skriv Marlin Nakken Kjelsvik når ho reflekterer kring to år på Sellanrå gardskollektiv. Samstundes delar ho sine erfaringar og råd til andre som ønskjer å prøve denne levemåten.
Intervjuer Tilbake til røttene Ren Mat stikker til skogs med tre av byens mest kompromissløse kokkepersonligheter.
Meninger Alle med, all mat ned? Einsidig tenking har mykje av skulda for det som har blitt eit enormt ressurssløseri langs verdikjeda for mat. Mangfald av folk og tenkjemåtar inn i denne verdikjeda kan kanskje hjelpe oss ut av uføret, skriv Margit Fausko.
Råvarer Trass fra Kryssgården Astrid Bjørnson forpakter hos svigerfar. Helt uten at han visste det la hun om noe av jorda til økologisk drift. Her er pærer, epler, mais, bringebær, solbær, rips, squash og sylteagurker.
Meninger Når noen flytter ut og ingen flytter inn Jeg drømmer om endringer i regelverk og sosiale normer, slik at flere gårder kan forenes med de som faktisk ønsker å drive.
Meninger Et verdig kyllingliv Nordmenns jakt etter billig kyllingkjøtt virker ustoppelig, og produksjonen har levert med effektivitet og økonomi som rettesnor. Men har noe blitt borte på veien – kyllingens selvstendige rett til å leve et verdig og naturlig liv?
Reportasjer «Dere har mye å leve for, men ingenting å leve av» Utfordringene ved å komme inn i landbruket står i kø for de som ønsker seg dit utenom den tradisjonelle odelsveien. Enten de er unge, kommer fra en annen utdannings- eller yrkesbakgrunn, er innvandrere eller minoriteter. Hva er barrierene? Og hva er – om noen – de gode mulighetene? Hva må endres for at det skal gi mening å starte opp som bonde i dag, og sikre det som levedyktig yrkesvei?
Råvarer Rotnorsk Det er noe romantisk over å bekjenne seg til tradisjonsmat eller husmannskost. Vi shopper begreper og soler oss i glansen av å sverge til en tenkt fortid hvor velduftende mat fra fancy kremmerhus i «food trucken» på torget skal reflektere det oldemor serverte fra vedkomfyren for hundre år siden. Men når spiste du sist sild som nattmat?
Reportasjer Spis det, ikke mist det! Økologisk Norge ønsker å formidle kunnskap om bærekraftig mat og landbruk. Vi vil belyse hvilken innsats vi må legge inn for å dra verden i en bedre retning. Barn og unge inviteres nå til å bli med på å bevare biomangfoldet i naturen, ved å etterspørre, tilberede, servere - og spise det!
Intervjuer Økogründerne Hvordan starte en økokolonial i et land hvor «alt» skal være billig, kjapt og tilgjengelig? Vi snakker med fire kjøpkvinner om deres erfaringer med å starte for seg selv.