Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Oxney vin 4
Reportasjer

Skiftende klima utvider vinkartet

Norske Kristin Syltevik driver Storbritannias største økologiske vingård og serverer oss smaken av fremtiden. Skal det være et glass musserende Sussex?

Over bekken 1
Reportasjer

Over bekken etter øl

Så å si alt norsk øl er brygget på utenlandske råvarer. Men i kulissene jobbes det for å bruke norsk korn. På Malteriet på Kongsberg blir økologisk Domen-bygg til malt.

01 Margrethe Joys hage M Wie
Reportasjer

Flora og fjære

Over tid har Margrethe Joys dyrket frem en økologisk vestlandshage på lavbudsjett med fokus på frøsanking, egengjødsling og kompostering.

Foto Trine Nordli
Meninger

Mat som skaper mangfold

Visste du at beitedyrene spiller en avgjørende rolle hvis vi vil beholde blomsterengene? Blir husdyrene borte forsvinner grunnlaget for våre slåtte- og naturbeitemarker. De vil gro igjen og et mangfold av blomster, sommerfugler, humler og andre organismer vil forsvinne med dem.

Merete furuberg og lur geit
Meninger

– Det er ikkje nok å lagre frø i ein fryseboks

Ei nepe førte Merete Furuberg inn i styret i KVANN, ein organisasjon for entusiastiske frøsamlarar. Fire månader seinare er ho styreleiar for alle dei som tek vare på plantearven vår.

Ragna Kronstad
Meninger

Hvorfor snakker vi ikke mer om vann når vi snakker om bærekraftig mat?

I debattene her hjemme glemmer vi ofte å se på ressursgrunnlaget når vi snakker bærekraft. Ikke bare er vi et grasland, vi har også masse vann, skriver Ragna Kronstad.

Lundelien bibliotek
Dyrk selv

Start eit frøbibliotek

Eit frøbibliotek er ei ordning der du kan låne frø som du sår sjølv heime. Så aler du opp plantane, haustar frø i slutten av sesongen og leverer dei att til biblioteket.

Lundelien 05
Dyrk selv

Korleis kan du bruke permakultur i ditt eige liv?

Det fyste eg lærde på permakulturkurset var at det ikkje berre var ein måte å dyrke på, men eit tankesett. For å få på oss «permakulturbrillene» finst det fleire verktøy. Det viktigaste er observasjon.

Stillehavsosters
Reportasjer

Stillehavsøsters – populær og problematisk

Stillehavsøsters er en ettertraktet delikatesse, og flere millioner tonn omsettes årlig på verdensbasis. Tilbake i 1979 ble derfor yngel importert til Norge for at man skulle begynne med østersoppdrett. Rundt et år etterpå fant man de første frittlevende stillehavsøstersene i sjøen nær virksomhetene.

Lundelien01
Reportasjer

Nytt liv på Lundelien

Kva er det eigentleg som får to unge menneske med ressursar, alle moglegheiter og heile livet føre seg, til å flytte til ein aude husmannsplass langt frå allfarveg? Kven er det som vel å gå mot straumen, kvifor gjer me det, og kva brukar me dagane våre på?

Skogbrann garder 2
Reportasjer

Tørke og flom – klimaendringenes kontraster

De siste hundre årene har den årlige nedbørsmengden i Norge økt med cirka 20%. Vi opplever også episoder med styrtregn og regnflommer merkbart hyppigere enn før. Ifølge FNs klimapanel vil ikke klimaendringene bare føre til mer og kraftigere nedbør, men vi vil også få mer av den rake motsetningen: Lengre og mer alvorlige tørkeperioder.

Foto Utviklingsfondet Batasiya Dangaura
Meninger

Bondens åker – verdens viktigste genbank

Det biologiske mangfoldet er truet. Vil vi bevare mangfoldet og kulturarven må bønder ha rett til å utvikle og velge frø til sin egen avling.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Plast

Plast er overalt – i maten, vannet, luften og til og med klærne våre. Den beskytter og forlenger holdbarheten på maten, men skaper også store miljøproblemer. I Ren Mat 55 utforsker vi plastens dilemmaer: Hvordan påvirker den helsen vår? Finnes det gode alternativer? Og hva skjer om vi ikke tar grep?

Kjøp Ren Mat

RM 55 - Plast cover