Kom i gang med dyrkingen
Dyrk selv

Kom i gang med dyrkingen!

Det har aldri vært flere grunner til å dyrke! Om alle dyrker litt, kan selvforsyningsgraden i Norge økes. I tillegg er det miljøvennlig, bra for lommeboka og bidrar til et sunt kosthold. Her er seks smarte vekster å starte med, og tips til hvordan du kommer i gang med dyrkingen allerede i vår!

Hvordan skal vi dyrke fremtiden? Spørsmålet berører oss alle uavhengig av yrke og bosted. Lista med utfordringer er lang. Hvordan kan den dyrebare matjorda forvaltes slik at livsgrunnlaget også for kommende generasjoner er sikret? Hvordan brødfø en stadig voksende befolkning? Hvordan dyrke i et klima med endrede nedbørsmønster, stigende temperaturer og mer ekstremvær?

Det er lett å føle avmakt i tiden vi lever i, men kanskje ligger noen av svarene på utfordringene nærmere enn du tror. Kanskje så nærme som i din egen hage eller balkong? Flere bør dyrke og avstanden fra jord til bord bør reduseres. Å dyrke selv har positiv effekt på klimaet, og kan faktisk være noe av det mest miljøvennlige du kan gjøre! Mer kortreiste grønnsaker enn fra egen hage er ikke mulig å oppdrive. Terskelen for å kaste mater dessuten betydelig høyere om man er bevisst arbeidsinnsatsen. Dyrker man på naturens premisser, etter økologiske og regenerative prinsipper, kan man også bidra til karbonfangst i egen hage.

→ Her finner du 10 tips for å lykkes med dyrking

Om alle dyrker litt, kan selvforsyningsgraden i Norge økes betraktelig. Faktisk er det forbløffende hvor mye som kan dyrkes selv på lite areal. Det er de engelske kolonihagene et godt eksempel på. De drives i hovedsak etter økologiske prinsipper. Med enkle redskaper, lokale ressurser, kreativitet og muskelkraft produserer de opptil elleve ganger mer per arealenhet enn industrielt jordbruk.

Interessen for å dyrke har de siste årene skutt i været her til lands. De positive effektene av hagebruk er mange, både med tanke på helse, lommebok og klima. Å dyrke sine egne grønnsaker øker faktisk livskvaliteten, viste en norsk undersøkelse fra 2023 (Milford, 2022). Mat fra egen hage er fri for kjemisk-syntetiske sprøytemidler og gift, smaker bedre og bidrar til reduserte matkostnader. Om du ikke har en plen du kan gjøre om til bugnende grønnsakshage, stor nok terrasse til dyrkekasser eller plass til store krukker i husveggen, kan du leie parsellhage eller melde deg inn i et av landets mange andelslandbruk.

→ Les hvilke 6 smarte du kan starte å dyrke

Referanser
Goulson, D. (2022). Den ville hagen. Kunsten å redde verden i egen hage. Oslo: Forlaget Press.
Milford et.al. Bønder og byen: Økt verdiskaping og bærekraft gjennom optimalisert ressursbruk i byer og bynære områder (URBANFARMS). NIBIO, 2022/2023

    Flere artikler