Voksen pærekake
8-10 pers
Denne laget kokk Krister til oss en gang, og vi fikk endelig en slags oppskrift ut av ham. Følg den slavisk – eller bruk litt fantasi! Start med en vanlig kakebunn, kokkas trøst, som vi liker å kalle den. Den er vanlig base for både eple- og pærekaker.
150 g sukker
100 g hvetemel
100 g mandelmel
150 smør, smeltet
3 egg
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
- Pisk egg og sukker til eggedosis før du rører inn det tørre.
- Ha i smeltet smør som du også pisker inn, og ha røren over i en rund eller kantet form med bakepapir i bunn.
10 gråpærer
4 ss smør
4 ss rørsukker
1 klype salt
4 ss brennevin
2 stjerneanis eller anispulver
- Skrell og del pærene i båter, legg dem i vann med litt sitronsaft så de ikke blir brune.
- Brun smør i en stekepanna til det er gyllent. Ha i pærebåtene sammen med en klype salt og anis.
- Når pærene begynner å bli møre og gylne strør du over rørsukker. Sleng litt rundt på pannen så karamellsausen blander seg med saften fra pærene.
- Ha i brennevin, du kan bruke whisky, bourbon eller cognac. Plukk ut stjerneanisen.
- La det syde litt så noe av spriten fordamper før du fordeler pærene på toppen av kakerøren og hell sausen over.
- Stek kaken på 180 grader i ca. 30 min. Ikke stek den for tørr. Vipp den rundt på serveringsfatet slik at du får en opp-ned kake som du pynter med stjerneanis og strør litt melis over.
- Server med vaniljeis eller pisket krem.