Vegetarisk shepherds pie

Denne oppskriften er laget etter filosofien om yogisk mat. Det er to viktige begrep fra sanskrit som beskriver hva yogisk mat er; prana og ahimsa. Prana kan oversettes til livsenergi og er ifølge yogafilosofien i alle ting, i luften vi puster inn, i vannet vi drikker og i maten vi spiser. Ahimsa kan oversettes til ikkevold og det er det første og viktigste prinsippet å etterleve i en yogisk livsstil.
Yogisk mat er mat med mye prana som er produsert med tanke på ahimsa i alle ledd. Mat med lite prana er ofte bearbeidet mye, lagret lenge, har reist langt og kan ha spor av syntetiske plantevernmidler. Dette forurenser jorda og vil derfor ikke være i tråd med ahimsa. Eksempler på mat med mye prana produsert i tråd med ahimsa er økologisk mat dyrket hjemme eller på et gårdsbruk i nærheten, bær plukket i hagen eller i skogen og matretter lagd på rene råvarer.
Tradisjonelt sett er yogisk mat vegetarisk, med bruk av meieriprodukter og honning, men ikke egg, kjøtt eller fisk. Noen yogier i dag har en videre forståelse av hva yogisk mat er; at man også kan spise kjøtt, fisk og egg, bare dyra har et godt liv og det er produsert i tråd med ikkevoldsprinsippet.
Oppskrift og foto av Silje Sridharana Indreeide
4 dl brune linser
2 laurbærblad
en håndfull tørket sopp (kan sløyfes)
2 ss smør
1 ts hele spisskummin frø
1 paprika
1 gulrot
3 ts blanda krydderurter, tørket
litt revet muskat
1 ts allehånde
salt og pepper
750 g rotgrønnsaker
½ dl melk
2 ss smør (olje)
salt, pepper
1 dl ost (kan sløyfes)
- Vask og sett grønnsakene til koking. Skyll linsene, hell på rikelig med vann og kok opp sammen med laurbærblad og sopp.
- Smelt smør i en panne på middels varme, tilsett spisskummin og småkuttet paprika og gulrot. La det småfrese ca. 5 minutter, til gulroten mykner. Sett til side.
- Når linsene er ferdige, hell av overflødig vann, ta ut laurbærbladene og bland inn krydder. Bruk en potetmoser til å mose blandingen og tilsett tilslutt paprika-og gulrotblandingen.
- Når rotgrønnsakene er ferdig kokt, heller du av vannet, tilsetter melk, smør, salt og pepper og moser dette sammen.
- I en ildfast form fyller du først i linseblandingen, deretter rotmosen og eventuelt topp med raspet ost (kan fint sløyfes for et vegansk alternativ; her kan du bruke solsikkefrø istedenfor til topping).
- Bakes i ovnen i 1/2 time på 200 grader, til litt gyllen på toppen.
BROKKOLIPESTO
1 brokkoli
5 ss olivenolje
salt & pepper
friske grønne urter eller ville vekster etter smak
- Putt alle ingredienser i en kjøkkenmaskin og kjør til godt blandet. Smak til med urter, salt og pepper.
- Server paien med brokkolipesto og en stor, grønn salat med tahini-dressing.