Vegetarisk shepherds pie

4 porsjoner
Anahata Yoga Shepards Pie hel med brokkolipesto og salat

Denne oppskriften er laget etter filosofien om yogisk mat. Det er to viktige begrep fra sanskrit som beskriver hva yogisk mat er; prana og ahimsa. Prana kan oversettes til livsenergi og er ifølge yogafilosofien i alle ting, i luften vi puster inn, i vannet vi drikker og i maten vi spiser. Ahimsa kan oversettes til ikkevold og det er det første og viktigste prinsippet å etterleve i en yogisk livsstil.

Yogisk mat er mat med mye prana som er produsert med tanke på ahimsa i alle ledd. Mat med lite prana er ofte bearbeidet mye, lagret lenge, har reist langt og kan ha spor av syntetiske plantevernmidler. Dette forurenser jorda og vil derfor ikke være i tråd med ahimsa. Eksempler på mat med mye prana produsert i tråd med ahimsa er økologisk mat dyrket hjemme eller på et gårdsbruk i nærheten, bær plukket i hagen eller i skogen og matretter lagd på rene råvarer.

Tradisjonelt sett er yogisk mat vegetarisk, med bruk av meieriprodukter og honning, men ikke egg, kjøtt eller fisk. Noen yogier i dag har en videre forståelse av hva yogisk mat er; at man også kan spise kjøtt, fisk og egg, bare dyra har et godt liv og det er produsert i tråd med ikkevoldsprinsippet.

Oppskrift og foto av Silje Sridharana Indreeide

4 dl brune linser
2 laurbærblad
en håndfull tørket sopp (kan sløyfes)
2 ss smør
1 ts hele spisskummin frø
1 paprika
1 gulrot
3 ts blanda krydderurter, tørket
litt revet muskat
1 ts allehånde
salt og pepper
750 g rotgrønnsaker
½ dl melk
2 ss smør (olje)
salt, pepper
1 dl ost (kan sløyfes)

  • Vask og sett grønnsakene til koking. Skyll linsene, hell på rikelig med vann og kok opp sammen med laurbærblad og sopp.
  • Smelt smør i en panne på middels varme, tilsett spisskummin og småkuttet paprika og gulrot. La det småfrese ca. 5 minutter, til gulroten mykner. Sett til side.
  • Når linsene er ferdige, hell av overflødig vann, ta ut laurbærbladene og bland inn krydder. Bruk en potetmoser til å mose blandingen og tilsett tilslutt paprika-og gulrotblandingen.
  • Når rotgrønnsakene er ferdig kokt, heller du av vannet, tilsetter melk, smør, salt og pepper og moser dette sammen.
  • I en ildfast form fyller du først i linseblandingen, deretter rotmosen og eventuelt topp med raspet ost (kan fint sløyfes for et vegansk alternativ; her kan du bruke solsikkefrø istedenfor til topping).
  • Bakes i ovnen i 1/2 time på 200 grader, til litt gyllen på toppen.

BROKKOLIPESTO
1 brokkoli
5 ss olivenolje
salt & pepper
friske grønne urter eller ville vekster etter smak

  • Putt alle ingredienser i en kjøkkenmaskin og kjør til godt blandet. Smak til med urter, salt og pepper.
  • Server paien med brokkolipesto og en stor, grønn salat med tahini-dressing.
Silje Sridharana Indreeide driver småbruket Nyland sammen med mannen Aslak. Her driver de jordbruk etter økologiske prinsipper, og arrangerer kurs og yoga-retreats; anahatayoga.no. Silje har også podkasten Anahata - kortreist yoga.

Flere oppskrifter