Syltede grønnsaker med Ajo Blanco-dip

Syltede gronnsaker 1

Sylting er en fantastisk måte å konservere grønnsaker på. Her har jeg laget en litt krydret variant med jalapeno og chiliflak, men prøv deg frem – bruk krydder og urter du liker. Myke gulrøtter og trist blomkål er ikke til å kjenne igjen etter en natt i spicy syltelake! Server dem som forrett eller snacks. Bruk dem i salater, på pizza eller på toppen av et sprøstekt speilegg. Ekstra digg blir det om de dyppes i en kremet hvitløksdip. Denne varianten er inspirert av den spanske suppen ajo blanco som er basert på mandler, tørt brød og hvitløk.

Oppskrift: Malin Gimle Labråten


DIP
70 g skåldede mandler
45 g tørt hvitt brød (for eksempel loff, lyst surdeigsbrød, baguette)
1 dl olivenolje
1/2-1 dl kaldt vann
1 ts dijonsennep
2-3 fedd hvitløk
salt og pepper
2 ss sherryeddik
litt sitronsaft og revet sitronskall

  • Riv brødet i biter og ha i en beholder tilpasset håndmikser sammen med mandlene. Ha i 1/2 dl kaldt vann, 1/2 dl olivenolje og 2 spiseskjeer sherryeddik. La stå og svelle i en halvtime eller mer.
  • Ha i revet hvitløk (start med to av feddene) og dijonsennep. Miks til konsistensen er helt jevn. Ha i mer olivenolje og kaldt vann underveis til du har en tekstur du er fornøyd med. Smak til med sitronsaft og revet sitronskall, salt, nykvernet svart pepper og eventuelt mer hvitløk.
  • Sett kaldt frem til servering. Ha gjerne litt olivenolje eller kaldt vann på toppen for å forhindre «snerk». Server med litt god olivenolje og et lite dryss med chiliflak eller friske urter på toppen.

SYLTEDE GRØNNSAKER
grønnsaker: Jeg hadde blomkål, romanesco, reddik og gulrot. Variasjon er gøy!
eddik (hvit eddik eller hvitvinseddik blir bra)
sukker
vann
krydder: Her har jeg brukt sennepsfrø, hel spisskummen, chiliflak og frisk jalapeno
finsnittet sjalottløk
fersk estragon

  • Når vi lager lake til syltede grønnsaker følger vi ofte 1-2-3 formelen, altså 1 del eddik, 2 deler sukker og tre deler vann. Det fine er at man kan velge sukkermengde ut ifra hvor søte man selv liker grønnsakene. Jeg for min del liker dem relativt salte, så jeg laget min lake med 2 dl eddik, 1 dl sukker og 6 dl vann (så formelen er 1 del eddik, 1/2 del sukker og 3 deler vann).
  • Kok opp eddik, vann og sukker. Tilsett salt etter eget ønske og krydder eller urter.
  • Vask og skjær opp grønnsakene i ønsket størrelse. Ha de i kasserollen med lake og ta alt til kokepunktet.
  • Ha over på glass, fyll lake helt opp til toppen, sett på lokk og la kjøle ned.
  • Sett kaldt. La stå minst et døgn før de er klare.
Liker du denne oppskriften? Støtt journalistikk om mat på naturens premisser ved å bli abonnent. Nå har vi kampanje på kr 390 for ett år.

Flere oppskrifter