Stekt klippfisk med stappe
Klippfisk er en råvare som kan brukes til mer enn bacalao. Den er både kostbar og mektig, så man trenger ikke så mye per person som av annen fisk. Da kan man heller lage litt mye av godt tilbehør, sånn at det blir rause porsjoner av det. Det er lurt å kjøpe ferdig klippfisk-loin, som må vannes godt ut, minst to døgn. Et tips er å se an tykkelsen på fisken og vanne ett døgn per centimeter. Blir den ikke vannet nok ut, blir ikke resultatet bra. Fisken sveller opp når man vanner den ut, og da ser det mer ut enn når den er tørr.
SYLTET RØDKÅL
½ dl eplesidereddik
½ dl rørsukker
1 ½ dl vann
1 appelsin, saften av
1 stjerneanis
1 rødkål, fint snittet (er kålhodet stort, holder det med en halv)
POTET OG SELLERIROTSTAPPE
½ kg mandelpoteter
½ sellerirot
smør og melk etter smak
salt og pepper
hvitløk, kan sløyfes
KLIPPFISK
400 g klippfisk
sammalt hvetemel til å vende fisken i
pepper
- Putt alle ingrediensene til den syltede rødkålen utenom selve kålen i en kjele, og kok opp som lake. Tilsett rødkål.
- Kokes ca. 15 min slik at det fremdeles er litt tyggemotstand.
- Mandelpoteter og sellerirot kokes møre og tilsettes deretter litt smør og melk når det moses. Smak til med salt og pepper. Ha eventuelt i litt hvitløk, hakkede sorte kalamataoliven eller kapers.
- Skjær fisken i passende stykker, heller to stykker til hver enn en til hver.
- Gi fisken et forsiktig oppkok, kun til vannet koker så tar du fisken opp og legger den på et papir og tørker den.
- Vend fisken i grovt, sammalt mel og pepper. Stekes i godt med smør med hele hvitløksfedd i pannen, på middels varme.
- Grønnkålpesto passer utmerket til klippfisken. Oppskrift på pesto finner du som tilbehør i denne oppskriften.