Spontangjæret mjød
Denne oppskriften baserer seg på spontangjæring med villgjær, det vil si å bruke honningens egen gjær. Oppskriften er relativt fri, følg med og smak deg frem. Du kan selv velge blandingsforhold, jo mer honning og jo kortere gjæringstid, desto søtere og fyldig resultat. Du kan lese mer om mjødens opprinnelse, blandingsforhold og potensielle tilsetninger i saken Mytisk mjød.
honning, økologisk
vann
en neve rosiner, økologiske
tilsetninger som ferske urter, blomster, frukt (valgfritt)
Utstyr
gjæringskar (gjerne bøtteform, må kunnes røres i)
ballongformet kar (valgfritt, men anbefalt)
lokk med gjærlås til alle kar
hevert
stor sleiv/meskespade
silepose til eventuelle tilsetninger
flasker med patentkork/annen beholder
starsan e.l. rens
oechselvekt, til måling av sukkerinnhold (valgfritt)
ph-strips, til måling av syreinnhold (valgfritt)
Start med å vaske alt av utstyr med f. eks. Starsan. Bruker du mindre beholdere i glass kan disse kokes.
Under gjæringsprosessen skal karet helst stå i et varmt rom, over 23 grader, for å hjelpe gjæringen i gang.
Lag honningvann
- Ha kaldt/romtemperert vann i gjæringskar og hell i honning, litt og litt mens du rører om med ren sleiv. Rør kraftig for å blande godt.
- Ha i en neve rosiner. Dette er valgfritt, men kan fremskynde gjæringen. Fersk frukt kan også fungere. Ønsker du å ha i kryddere eller ferske urter kan du gjøre dette nå ved å ha dem i en silepose som du legger i karet. Du kan også ha det i etter den første gjæringen, ved å tilsette senere i prosessen vet du mer om hvordan mjøden vil smake tilslutt.
- Mål sukkernivået med en oechselvekt og syrenivå med ph-strips. Dette er ikke nødvendig, men slik kan du følge med på gjæring, sukkernivå og ph, samt regne ut forventet alkoholprosent. Er ph under 3,5 (som du trolig ikke har) bør du tilsette kalsium/natron, ellers blir det for surt for gjæren.
- Dekk til med et klede og knyt en hyssing rundt, for å unngå uønskede gjester.
- Rør i honningvannet morgen og kveld til gjæringen starter, og fortsett til gjæringen er godt i gang. Vi finner mest gjær på honningvannets overflate, og dette vil vi ha i hele væsken, i tillegg til mer luft, som den aerobe prosessen er avhengig av. Har du dårlig tid en morgen, kan du også riste karet. Husk å la karet være dekket til. I og med at vi bruker villgjær som er naturlig i honningen, kan det ta litt tid før gjæringen starter. Dette er fordi honning har lavt innhold av nitrogen, som gjæren trenger. Hos oss tok det 7-10 dager.
- Når du ser skum på toppen har gjæringen startet. Fortsett å røre morgen og kveld. Etterhvert vil det danne seg bunnfall av gjær og pollen. Dukker det opp hvite flak på toppen, ikke vær redd – dette er voks- og gjærrester.
- Når skumproduksjonen avtar kan du enten avslutte prosessen og nyte ung mjød, eller fortsette fermenteringen. Mål gjerne sukkernivået og se om du er fornøyd. Vil du redusere sukkernivået, la den stå litt til. Du kan eventuelt stikke om for å bli kvitt bunnfall. Til omstikking bruker vi en hevert eller slange. Sett karet med mjød litt høyere enn det tomme karet, og bruk pumpefunksjonen på heverten til å starte omstikkingen. Sett på lokk med gjærlås.
For ung mjød
Når du er fornøyd med sukkernivå og alkoholprosent, kald-kræsj mjøden. Slik synker gjæren til bunns, du får med minst mulig gjær når du stikker om og mjøden blir klarere. Sett mjøden ut når det er minusgrader, eller i en fryser minst én natt. Stikk om til ønsket beholder eller flasker med en hevert. Noter at på dette stadiet er det enda en del sukker igjen, og mjøden er levende brygg. Det er lurt å oppbevare i kjøleskapet, da blir gjæren som måtte være igjen mindre aktiv. Det er også lurt å lufte litt på beholderen innimellom for å slippe ut trykket som bygger seg opp – ingen ønsker seg eksplosjon i kjøleskapet.
For videre fermentering
Når du er fornøyd med sukker- og alkoholnivå, kald-kræsj. Stikk om til nytt og rent gjæringskar, helst et ballongformet kar, med smal hals – dette for å redusere oksygentilførsel. Sjekk gjerne sukkernivå og ph. Sett på kork/lokk med gjærlås, og sett et sted med temperatur på 8-10 grader, som loft eller kjeller.
Fra nå av kan du la den stå så lenge du vil, fra noen uker til et år. Dersom det fortsatt er mye bobler i gjæringslåsen, kan du vurdere å stikke om en gang til, for å redusere videre gjæring av sukker.
Når du er fornøyd med smaken er det klart for flasking, eller omstikking til ønsket beholder. Kald-kræsj mjøden, og stikk om til flasker/beholder.
Lagre mjøden gjerne i kjøleskapet, eller kaldt og mørkt.