Søt kake med squash og gresskar
Denne kaken får en saftig konsistens og smaker som en krysning mellom eple- og krydderkake. Varier gjerne hvilke krydder du har i etter personlig preferanse. Denne oppskriften er laget av Kia Vulgaris, landbrukskokk for Forsynt – en solidarisk kokebok, utgitt av Latin-Amerikagruppene.
750 g squash
et halvt gresskar/hokkaido (ca. 800 g)
1 eple
100 g smør
2 dl sukker
2 egg
3 dl mel
2 ts bakepulver
2 linfrøegg (se under)
1 ts kanel
2 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
1 ts salt
- Raspet squash legges i dørslag over en bolle og strøs med 2 ss sukker, for at vannet skal renne av. La stå ca. 30 minutter og kna godt for å løsne vann. Vannet kan brukes til f.eks. suppe, melkesyregjæring eller vaffelrøre.
- Gresskaret/hokkaidoen deles i 4 tilnærmet like store biter og bakes i ovnen i 30 minutter på 200°C til de er myke.
- Romtemperert smør og sukker piskes hvitt med kjøkkenmaskin eller visp, ca. 3 minutter i kjøkkenmaskin.
- Bland inn ett romtemperert egg om gangen og bland godt mellom hvert egg.
- Bland inn det bakte gresskaret/hokkaidoen og kjør maskinen på medium hastighet til bitene er jevnt løst opp.
- Bland inn raspet squash, raspet eple og linfrø- egg. Tilsett de resterende tørre ingrediensene til en jevn røre.
- Smør en springform (25x25 cm er god størrelse) med smør og dekk bunnen med bakepapir om du er usikker på kvaliteten på din springform.
- Bak kaken på 200 grader i ca. 40 minutter. Sjekk om kaken er klar ved å sette inn en tannpirker i midten, om den er tørr når den kommer ut er kaken klar.
Tips: Linfrøegg brukes mye i eggfrie bakverk som bindemiddel. Det gir en deilig konsistens også i «vanlig» bakverk og jeg bruker det i både vafler, brød og kaker. Linfrø har også mye omega-3-fettsyre. 1 egg tilsvarer 1 ss malt linfrø blandet med 3 ss vann, la blandingen stå i 10 minutter for å oppnå gelerende effekt.