Kålreit

4 personer
Kalreit

Ved: Kjersti Skar Staarvik & Nadin Martinuzzi

Foto: Nadin Martinuzzi

Svensk kålsalat

Du trenger:

  • Ca. 800 g kål
  • 1 ts salt
  • 1-2 ss eplesidereddik
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ts sukker
  • pepper etter smak
  • evt. 1 ss oregano

Fremgangsmåte:

Finsnitt kålen og vend med salt. La stå i 10 minutter. Miks sammen olje, eddik, sukker og pepper og tilsett i kålblandingen. Om du ønsker salaten i «svensk stil» tilsetter du oregano etter smak.

Coleslaw

Du trenger:

  • 800 g kål, evt. halvparten rødkål
  • 1 gulrot
  • 1 1⁄2 dl rømme
  • 1 1⁄2 dl majones
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ss hvitvinseddik eller sitronsaft
  • 1 ss sukker
  • 1⁄2-1 ts salt
  • 1⁄2 ts hvit pepper

Fremgangsmåte:

Finsnitt kål og gulrot. Bland majones, rømme, sennep og eddik og smak til med salt og pepper. Miks dressingen med grønnsakene og sett kjølig frem til servering. Salaten blir gjerne ekstra god om den får stå noen timer.

TIPS: Ha i litt finsnittet rødkål om du vil ha litt mer sting.

Massert kål

Du trenger:

  • 800 g hodekål
  • 4 ss god olivenolje
  • 2 ts flaksalt
  • 1⁄2 sitron, saften
  • 1 ts pepper

Fremgangsmåte:

Kutt kål strimler, kna inn olivenolje, sitron, salt og pepper og masser kålen til den blir litt mykere. Perfekt tilbehør til patatas bravas og et speilegg.

TIPS: Vil du ha mer smak kan du gjerne strø over litt finhakket chili også.

Flere oppskrifter