Kålreit
4 personer
Ved: Kjersti Skar Staarvik & Nadin Martinuzzi
Foto: Nadin Martinuzzi
Svensk kålsalat
Du trenger:
- Ca. 800 g kål
- 1 ts salt
- 1-2 ss eplesidereddik
- 3 ss olivenolje
- 1 ts sukker
- pepper etter smak
- evt. 1 ss oregano
Fremgangsmåte:
Finsnitt kålen og vend med salt. La stå i 10 minutter. Miks sammen olje, eddik, sukker og pepper og tilsett i kålblandingen. Om du ønsker salaten i «svensk stil» tilsetter du oregano etter smak.
Coleslaw
Du trenger:
- 800 g kål, evt. halvparten rødkål
- 1 gulrot
- 1 1⁄2 dl rømme
- 1 1⁄2 dl majones
- 1 ss dijonsennep
- 1 ss hvitvinseddik eller sitronsaft
- 1 ss sukker
- 1⁄2-1 ts salt
- 1⁄2 ts hvit pepper
Fremgangsmåte:
Finsnitt kål og gulrot. Bland majones, rømme, sennep og eddik og smak til med salt og pepper. Miks dressingen med grønnsakene og sett kjølig frem til servering. Salaten blir gjerne ekstra god om den får stå noen timer.
TIPS: Ha i litt finsnittet rødkål om du vil ha litt mer sting.
Massert kål
Du trenger:
- 800 g hodekål
- 4 ss god olivenolje
- 2 ts flaksalt
- 1⁄2 sitron, saften
- 1 ts pepper
Fremgangsmåte:
Kutt kål strimler, kna inn olivenolje, sitron, salt og pepper og masser kålen til den blir litt mykere. Perfekt tilbehør til patatas bravas og et speilegg.
TIPS: Vil du ha mer smak kan du gjerne strø over litt finhakket chili også.