Rømmekolle med tørket rabarbra

4-6 porsjoner
C34 A2147 copy

Nå er det endelig varmere i været og en kan lage frisk og syrlig rømmekolle. Tettekulturen en bruker til å lage rømmekolle, kan en lage selv fra bunnen med tettegress eller en kan bruke ferdig tettekultur en finner i tjukkmelk fra Rørosmeieriet. De gode melkesyrebakteriene kan gi en bedre fordøyelse og tarmhelse. Det var veldig vanlig å oppbevare fersk melk tidligere ved å tilsette tettekultur og å spise rømmekolle gjennom sommeren. Gjerne med bær, syregress og kavring.

Allergener: Melk

Du trenger

  • 2 dl fløte
  • 2 ss sukker
  • 1 ts agar agar eller 2 plater gelatin
  • 2 dl tjukkmjølk
  • rogneskudd, kirsebærblomster eller andre spiselige vekster etter smak

Fremgangsmåte

Om våren kan du bruke friske rogneskudd i rømmekollen. Det gi ren deilig smak av søte mandler som passer utmerket til den friske syrlige smaken i rømmekolle. I rømmekollen på bildet tilsatte vi kirsebærblomster for en sart rosa farge. Du kan også bruke andre spiselige blomster.

Varm opp fløte, tilsett rogneskudd eller kirsebærblomster, samt sukker. La trekke 30 min før du siler av vekstene. Hvis du ønsker en stiv pudding tilsetter du 1 ts agar agar eller 2 plater gelatin før du avkjøler blandingen.

Tilsett 2 dl tjukkmjølk og hell blandingen i små former. La dette stå i romtemperatur til neste dag så tettekulturen får virke. De krydrede stenglene fra kvann egner seg godt for sylting og som tilbehør til rømmekolle. De er med og gir fylde og kompleksitet til smaksbildet.

Tips

Vi serverte rømmekollen med rabarbramos og tørket rabarbra. Kok 1 dl vann med 2 dl rabarbra og 2 ss sukker i ca. ti minutter og kjør i blender når avkjølt. Tørket rabarbra lager du ved å dele rabarbra i småbiter, blande med ønsket mengde sukker og tørke i stekeovn på 50 grader varmluft over natten eller i en urtetørker/dehydrator.

Flere oppskrifter