Linsesuppe med chorizo

6-8 pers
Linsesuppe

En skikkelig god høstsuppe med kraft kokt på fantastiske kraftbein fra okse som er fôret opp på gress! Begynn gjerne på suppen dagen før, og husk at linser og bønner må skylles før de bløtlegges, gjerne over natten. Suppen kan koke inn lenge, smaken blir bedre og mer fyldig om suppen får putre under lokk minst en time eller to. Spe med mer vann eller kraft om du synes den blir for tykk. Bruk gjerne mer chili hvis det bare er voksne som skal spise suppen. Chorizo er en sterk og krydret spansk pølse som egner seg godt i linsesuppe.

4 dl linser
2 dl favabønner
1 liten rotselleri
3 gulrøtter
2 løk
1 hvitløk
2 røde chili 
2 beger hakkete tomater 
1-2 l kraft; okse eller kalv 
1-2 l vann
chorizopølser, ca 400 g 
2 ss ketjap manis 
olivenolje 
havsalt 
grønne urter

  • Skrell og riv eller hakk sellerien grovt, hakk gulrøtter og løk, finhakk chilien og hvitløk og fres alt sammen i god olivenolje. Bruk jerngryte om du har.
  • Tilsett bønner og linser, hell over ketjap manis, tomatene, kraft og vann og la dette koke opp. Legg på lokk og la det småkoke i minst 30 min. 
  • Del pølsene i biter og ha disse i gryta. La det putre videre i ca. 1 time.
  • Smak til med havsalt og evt. pepper.
  • Server den gjerne med brødkrutonger som du steker av tørt brød i smør og olje og ha over friske urter om du har. Tørket løpstikke er godt i.

Mange dagligvarebutikker selger etter hvert gode kraftbein fra økologisk storfe. Ofte er de på tilbud også. Disse gir en næringsrik og god kraft som du bør koke inn med jevne mellomrom slik at du har en god base for supper vi trenger når mørketiden setter inn. Gjør det enkelt; fres beina litt i olivenolje før du heller på med vann til topps i en stor gryte, skru på viften og la det koke inn i minst 4-5 timer. Pirk ut margen, spis den på knekkebrød med salt og pepper eller ha den i begrene. Sil kraften over i begre og merk disse før du setter dem i fryseren. 


Flere oppskrifter