Prim
Dette er en "luksusprim" som vel egentlig bare bør spises noen få ganger i året. Søtt og mektig pålegg som garantert små barn vil elske, men det betyr jo ikke at de må få det så veldig ofte! Da forsvinner jo også litt av gleden. Å lage prim er en fin måte å bruke opp skalkene fra brunosten på. Putt dem i en plastpose i fryseren til du har nok. Vil du lage en sunnere variant, erstatter du fløte med skummet kulturmelk. I Sverige har de litt vanilje i gryten når de koker prim.
ca. 200 g brunost
2 dl fløte (skummet kulturmelk)
1 ss rårørsukker
- Del brunosten i biter og ha disse, sukker og fløte i en gryte, gjerne en jerngryte, og rør til bitene er helt oppløste.
- Kok videre på lav varme i ca 30 min. uten lokk. Rør av og til med en slikkepott.
- Sett gryten i kaldt vann og rør til primen er avkjølt for å unngår at den blir kornete.
- Bruker du kulturmelk skal brunostbitene legges i kulturmelk natten over før du koker.
- Ha i en bolle eller et glass med lokk i kjøleskapet.