Ovnsbakte gulrøtter med ostesaus

2 pers
Ovnsbakte gulrotter

Dette er en sånn rett der man har muligheten til å forhindre matsvinn på flere nivåer. Klassikeren er å bruke persille i en gremolata, men gulrot-toppene, eller gulrot-taraen, som det kalles, kan også bli en nydelig base om du gir dem muligheten. Ostesaus er en utmerket måte å bruke opp osterester på.

Oppskrift: Malin Gimle Labråten

Allergener: melk, gluten

GULRØTTER
ca. 250 g gulrot
1 toppet ts gochujang eller sriracha
1 ss sukker
1 ss olivenolje
1 ss eplesidereddik
1 ss sitronsaft
1 knust hvitløksfedd
litt fersk revet ingefær
1/2 ts hele spisskummenfrø
salt og nykvernet pepper
1 ss smør
ca. 1/2 dl vann

  • Sett ovnen på 200 grader varmluft. Del gulrøttene på langs.
  • Bland sammen gochujang, olivenolje, sukker, eddik, sitronsaft, ingefær, hvitløk og spisskummen.
  • Plasser gulrøttene side om side i en stekepanne som kan settes i ovnen (eventuelt ha dem i en stekepanne først, og flytt dem over i en form).
  • Hell marinaden over og tilsett vann til gulrøttene er halvveis dekket.
  • Dryss over litt salt og pepper.
  • Ha smøret i panna.
  • Klipp en sirkel med bakepapir slik at den dekker til innholdet i panna, og stikk så et lite hull i midten (en millimeter eller to) og legg
    oppå panna.
  • Sett på stekeplata og la surre på medium/lav varme i 10 minutter.
  • Fjern papiret. Bruk en skje og ha litt marinade over gulrøttene før panna settes inn i ovnen i ca. 15 minutter.
  • Hold øye med den slik at det ikke brenner seg, hell på mer vann om
    det koker tørt.
  • Ta ut panna når gulrøttene er myke og har fått fin farge.
  • Husk å «deglaze» panna etter at gulrøttene er fjernet!
  • Dette gjør du ved å helle litt vann i panna mens den putrer på lav varme. Bruk en stekespade til å skrape løs all «smaken» som sitter fast.

OSTESAUS
2–3 ss crème fraîche eller kremfløte
30–40 g ost (kommer litt an på type ost)
salt og pepper

  • Kok opp crème fraîche i en liten kasserolle.
  • Visp inn ost til du har ønsket tykkelse.
  • Smak til med salt og pepper.

GREMOLATA
2 store håndfuller gulrot-tara
1/2 fedd hvitløk (eller så mye du vil)
sitronskall og saft av sitron
olivenolje

  • Finhakk gulerot-taraen og hvitløk med kniv eller knus dem sammen
    i en morter.
  • Tilsett finrevet sitronskall og olivenolje. Smak til med salt og pepper.

SPRØ BRØDSMULER
tørt brød
olivenolje
salt

  • Riv opp brødet i små biter.
  • Stek i olivenolje på medium varme til de er gyldne og sprø.
  • Dryss over litt salt.

Ha ostesausen på et fat. Topp med gulrøttene, gremolata og smuler. Avslutt for all del med sausen fra panna!

Flere oppskrifter