Kylling med 50 hvitløkfedd

4 pers
Hone 50 Fedd

En klassisk rett og en matopplevelse for alle som liker hvitløk. ”Poulet aux 40 gousses d'ail” er navnet, noe som indikerer 40 fedd i gryta. Vi synes ikke dette er nok, så vi bruker minst 50. Retten er rask å lage og uforglemmelig både på duft og smak. Kyllingen bør den veie minst 2 kg til 4 personer, kyllingene er selvfølgelig økologiske. Du trenger også en stor jerngryte med tett lokk.

1 kylling
50 fedd hvitløk
2 dl god olivenolje
2 dl vann
flaksalt, grovstøtt pepper

2 kvister fersk timian 
2 laurbærblad 
4 stilker persille 
1 selleristang bladene 
1 blad fra purrestilk 
fersk rosmarin 

  • Sett ovnen på 220 grader.
  • Pakk inn laurbærblad, persillestenger, bladene fra en selleristang og timian i et ca. 15 cm langt blad fra en purre, som du splitter på langs med kniv så du kan ”pakke inn” urtene. Surr hyssing rundt så ikke innholdet faller ut. Dette er en bouquet garni, ofte brukt i god grytemat.
  • Gni kyllingen godt inn med salt og pepper, innvendig og utvendig. Har du en rød chili kan du godt putte en bit av denne inni, samt noen persilleblader også.
  • Varm opp olivenoljen i jerngryten og legg i noen kvister frisk rosmarin og hvitløkfeddene, med skall. Fjern løst skall, men behold hamsen på feddene. Pass på at ikke de har grønn kjerne, da er det en bismak på dem.
  • Rør litt rundt og stek på ikke for varm plate noen minutter før du legger i kyllingen og heller over vann. Legg i krydderbunten.
  • Legg lokket på jerngryten og sett hele gryten i ovnen. Skru ned til 200 grader etter 10 min og la gryten stå inne i ca. en time. Steketiden variere, avhengig av hvor stor kyllingen er. Er du usikker om den er ferdig, sjekk med steketermometer.
  • Når du tar gryten ut av ovnen og løfter av lokket sprer det seg en vidunderlig duft! Sjekk at kyllingen er ferdig før du setter hele gryta på bordet. Skjær opp kyllingen på en fjøl så alle kan velge hvilke stykker og hvor mye de vil ha. Server med godt landbrød til. Feddene er nå myke og har smak av nøtter. Fisk ut noen til hver med en skje. De smøres ut på de ferske brødskivene som dere også kan dyppe rett i gryta for å få med den gode kraften.  
  • Start gjerne måltidet med en god, frisk grønn salat for å skjerpe appetitten!

Flere oppskrifter