Kirsebærsnadder

Glass og flasker
Kirsebærsirup

Ja, de er sure og mange av dem henger høyt, men med sukker gir de veldig mye glede! Deilige saft, sirup eller likør.

Kirsebærsaft
3 kg kirsebær 
rørsukker 
2 l vann

  • Ha vann og kirsebær i en stor gryte og kok opp. Bruk en potetstapper e.l. og støt bærene for å få ut mest mulig saft.
  • Skru ned varmen og la bærene småkoke ca. 20 min.
  • Legg et sylteklede eller ny, ren klut, type stor babyklut, i et stort dørslag og sett denne over en gryte som rommer saften. Hell i bærene og la dette renne av seg til det er sluttet å dryppe. Hjelp forsiktig til ved å presse lett og snu massen. Presser du hardt kan saften bli uklar.
  • Mål opp saften og tilsett 350 g sukker per liter saft. Kok til alt sukkeret er oppløst, ca. 15 min. Fjern skum på toppen.
  • Ha saften på helt rene flasker og sett på tett kork. Oppbevar saften kaldt og drikk den helst mens den ennå er nokså fersk. Du kan også fryse den hvis du lager mye.

Kirsebærsirup
Det er mye smak i kirsebær, så kok gjerne opp bærene en gang til med vann, og gjenta sileprosessen. Kok ned denne saften med litt mindre sukker, 100 g per liter, til den har sirupkonsistens, som du har på rent glass. Dette kan brukes som smakstilsetning til forskjellige kaker, is og desserter. Synes du den er for sur kan du ha i mer sukker.

Kirsebærlikør
1 l kirsebær
5 dl brennevin
2 ½ dl rørsukker

kjerner av 10 kirsebær
½ dl brennevin

  • Legg bærene med steiner i et tett glass, og hell over 5 dl brennevin.
  • Knus steinene og ta ut kjernen på 10 kirsebær. Legg disse på et lite glass med lokk sammen med ½ dl brennevin.
  • Snu begge glassene noen ganger hver uke i 4 uker.
  • Sil så bær og kjerner gjennom et tøystykke, bland væskene og hell over på en ren flaske sammen med sukker.
  • Likøren bør lagres i minst seks måneder før den nytes. Vil du ha den søtere, justerer du med å helle på mer sukker. Snu flaskene noen ganger i tidens løp. Kirsebærene kan du bruke til desserter eller kakefyll. Husk å si fra hvis steinene fremdeles er i så ingen ødelegger tenna!

Du kan også beholde bærene i spriten, da får du gode dessertbær men ikke så elegant likør.


Flere oppskrifter