Kimchi jjigae – koreansk suppe
Kimchi er kål og gjerne andre grønnsaker, fermentert med chili. Dette øker forbrenningen, reduserer kolesterol og høyt blodsukker, og kan derfor forebygge slag, diabetes og hjertesykdommer. Kimchi inneholder mye probiotika, enzymer, fibre og vitamin A, C og K. Denne suppen har mye smak og egner seg både til hverdag og fest. Den kan spises vegetarisk, eller med kjøtt eller fisk.
Oppskrift av Kari Sommerseth
200 g hjemmelaget kimchi
1 dl kimchivæske
300 g shitake eller annen sopp
150 g tempeh eller tofu
5 dl vann
2 ss miso
2 vårløk
evt. 100 g svinekjøtt og 1 ss risvineddik
nudler (valgfritt)
JJIGAE BASE
½ ts chiliflak
½ ts chilipasta
1 fedd hvitløkspulver
1 ts soyasaus
HJEMMELAGET KIMCHI
rødkål, ca. 500 g
3 fedd hvitløk
2 små sjalottløk
1 ss ingefær
1 ss fiskesaus
1-2 ts havsalt
½ fersk, rød chili
½ ss chilipulver, gochugaru
2 dl kokt avkjølt vann
- Finkutt rødkål og masser den med havsalt. La trekke noen timer før du masserer inn krydderne du maler til en pasta i morter.
- Legg dette på glass og tyng ned så det blir lufttett. La stå en til to uker før bruk.
SUPPEN
- Om du ønsker kjøtt i suppen, mariner svinekjøtt i 1 ss risvineddik i femten min.
- Mal jjigae-krydderne sammen.
- Kok kimchibiter i vann i 10 min.
- Tilsett de andre ingrediensene og evt kjøtt og la dem simre på lav varme i 10 min.
- Avkjøl lett og smak til med kimchivæske og miso for de gode bakteriene.
- Anrett med det grønne på vårløken.
- Suppen kan også serveres med nudler og fisk eller skalldyr for variasjon.