Høne i vin

Hone I Vin 2

Eller coq au vin, som det heter på fint, og da med hane. Det er nesten umulig å få fatt i haner her i landet, men økologiske høner er å få kjøpt i noen dagligvarebutikker. Spør etter disse, bruk dem, de har mørkere og mer smaksrikt kjøtt enn mer hurtigvokste kyllinger. En krydderkvast lager du av tørket laurbærblad, noen kvister frisk bladpersille, noen stilker frisk timian som du pakker inn i et purreblad og knyter sammen med hyssing.

4 høner, ca. 2 kg
100 g saltet og røkt sideflesk
smør og olivenolje til steking
10 stjerneløk eller sjalottløk
10-12 brune sjampinjong
4-10 hvitløkfedd
1 ss mel
2 ss konjakk
1 flaske rødvin
½ l vann
1 krydderkvast

  • Skjær sideflesket i små terninger og stek dem i smør i en stor jerngryte sammen med løken, delt i båter. Når det er stekt, legg det over på en tallerken og fortsett med soppen, delt i to eller fire. Når den er stekt, legg den tilside sammen med løk og sideflesk.
  • Stek kyllingbitene i litt mer smør og olivenolje i samme gryte. Dryss over melet og brun bitene på alle kanter. Kan hende må du gjøre dette i to omganger. Tilsett hakkete hvitløkfedd nå.
  • Hell over en slump konjakk hvis du har, kok inn litt, så vann og rødvin og varm opp til det nesten koker. Ha i krydderkvasten, løken, soppen og sideflesket.
  • Nå kan du enten la det småkoke i ca. 1 time med lokk, eller du kan sette hele gryten også med lokk inn i 140 graders ovn og la den stå der noen timer og gå deg en tur!
  • Server på varme tallerkener med gode poteter til, og gjerne en god, grønn salat.

Flere oppskrifter