T-bein på grill

2 ->
T Ben

T-bein kuttes fra kotelettkammen, ryggen, på storfe. Det betyr at både indre- og ytre fileten er med. Fordelen med å steke filetene på beinet er at kjøttet blir saftigere og får bedre smak. Etterpå kan du koke kraft på beina. Tilbehør er en god barbequesaus, bearnaise eller pepperrotsaus og selvfølelig gode, stekte poteter. Legg halve poteter eller små nypoteter rett på grillen sammen med kjøttet. Vend dem først i god olivenolje med litt sitronsaft og strø fingersalt over. Forkok gjerne poteter litt på forhånd. Server med en grønn salat til.

  • Beregn ca. 300 g kjøtt per person
  • La kjøttet ligge et sted hvor det får ca. 37 grader før du legger det på grillen.
  • Gni kjøttet inn med salt, pepper og litt olivenolje og legg den på skikkelig varm grill. Har stykkene en god fettrand, lag noen snitt i disse så ikke kjøttstykket vrenger seg.
  • Grill T-beinet ca. 3 min på hver side. La det ligge helt stille før du snur den for å skape den gode skorpen og Maillardeffekten, den kjemiske reaksjonen mellom karbohydrater og aminosyrer/protein som gir brunfargen og duften som gir deg vann i munnen.
  • Legg den så over på et sted på grillen der det ikke er så varmt og la den ligge der ca. 10 min. Bruker du en grillpanne innendørs, legg den i ovnen på 100 grader i 5 min.
  • La den hvile i romtemperatur 5 min til før du skjærer den opp.

Steketiden kommer selvfølgelig an på hvor tjukt stykket er. Ta fingertesten; når du trykker på den skal det kjennes som om du trykker på puten ved tommelen uten at fingrene møtes. Da er den rød inni. For hver finger du setter sammen med tommelen, jo hardere blir puten, og jo bedre stekt indikerer det at kjøttet er når det kjennes likt ut når du trykker på kjøttet. Setter du sammen lille fingeren og tommelen blir puten ganske hard – da er kjøttet gjennomstekt.Flere oppskrifter