Khoresh 'eh Rivas, persisk kjøttgryte

4-5 porsjoner
Rabarbra 10

Denne gryten er ikke bare god, den er fantastisk.

Allergener: Løk, hvitløk. Rabarbra har høy grad av oksalsyre og er ikke egnet for personer med nyresteinproblemer.

Du trenger 

  • 3 ss olivenolje 

  • 2 dl hakket persille

  • 3 kvister mynte, finhakket 

  • 1 løk, i skiver 

  • salt 

  • 1/2 ts gurkemeie 

  • 1/4 ts sort pepper 

  • 5 dl vann 

  • 600 g kjøtt (lam, biff, kalvekjøtt), skjært opp i biter 

  • 1 ts revet hvitløk 

  • 1/2 ts finrevet skrellet ingefær 

  • 300 g fersk rabarbra, renset og skåret i biter 

  • 1–2 ss sukker (valgfritt) 

  • 4 dl ris 

  • persille

Fremgangsmåte 

Finhakk persille og fersk mynte, og stek det lett i olivenolje i 2–3 minutter til aromaene frigjøres. Overfør blandingen til en liten bolle og sett til side. 

Varm opp 1 ss olje i en stor gryte over middels varme. Tilsett løken og la den surre under omrøring i ca. 5 minutter, til den blir myk og gyllen. Rør inn gurkemeie og pepper. 

Legg kjøttet i gryten og brun det lett i løkblandingen i et par minutter. Tilsett deretter hvitløk og ingefær, og stek videre i noen minutter til du kjenner en deilig duft av krydder. Hell i 5 dl vann, smak til med litt salt og kok opp. Senk varmen og la gryten småkoke i omtrent én time, slik at smakene får satt seg og kjøttet blir mørt. 

Rør deretter inn persille- og mynteblandingen sammen med oppkuttet rabarbra. La det hele småkoke i ytterligere 15 minutter, til rabarbraen er helt mør og har gitt gryten en deilig syrlighet. 

Server gryten rykende varm med kokt ris, og topp med frisk persille. Smak til – og om du synes syrligheten trenger en anelse balanse, kan du tilsette en liten mengde sukker, akkurat nok til å runde av.

Flere oppskrifter