Khoresh 'eh Rivas, persisk kjøttgryte

Denne gryten er ikke bare god, den er fantastisk.
Allergener: Løk, hvitløk. Rabarbra har høy grad av oksalsyre og er ikke egnet for personer med nyresteinproblemer.
Du trenger
3 ss olivenolje
2 dl hakket persille
3 kvister mynte, finhakket
1 løk, i skiver
salt
1/2 ts gurkemeie
1/4 ts sort pepper
5 dl vann
600 g kjøtt (lam, biff, kalvekjøtt), skjært opp i biter
1 ts revet hvitløk
1/2 ts finrevet skrellet ingefær
300 g fersk rabarbra, renset og skåret i biter
1–2 ss sukker (valgfritt)
4 dl ris
persille
Fremgangsmåte
Finhakk persille og fersk mynte, og stek det lett i olivenolje i 2–3 minutter til aromaene frigjøres. Overfør blandingen til en liten bolle og sett til side.
Varm opp 1 ss olje i en stor gryte over middels varme. Tilsett løken og la den surre under omrøring i ca. 5 minutter, til den blir myk og gyllen. Rør inn gurkemeie og pepper.
Legg kjøttet i gryten og brun det lett i løkblandingen i et par minutter. Tilsett deretter hvitløk og ingefær, og stek videre i noen minutter til du kjenner en deilig duft av krydder. Hell i 5 dl vann, smak til med litt salt og kok opp. Senk varmen og la gryten småkoke i omtrent én time, slik at smakene får satt seg og kjøttet blir mørt.
Rør deretter inn persille- og mynteblandingen sammen med oppkuttet rabarbra. La det hele småkoke i ytterligere 15 minutter, til rabarbraen er helt mør og har gitt gryten en deilig syrlighet.
Server gryten rykende varm med kokt ris, og topp med frisk persille. Smak til – og om du synes syrligheten trenger en anelse balanse, kan du tilsette en liten mengde sukker, akkurat nok til å runde av.