Hylleblomstdrikk
Den aromatiske svarthyllen er lett å oppdage og umulig å gå forbi. Blomstene kan tørkes, bærene likeså – og man kan lage alt fra syltetøy, gele, vin, kapers, sirup og suppe av både blomst og bær.
Blomstene plukkes i oppholdsvær etter tørre netter, og aller mest aroma har de tidlig om morgenen før duggen forsvinner. Regnvær skylder bort pollen og den gode smaken. Blomstersesongen er i juni og juli, avhengig av vær og landsdel.
Oppskriften er laget av Mie Dahlmann Jensen fra Hyllest.
20 klaser hylleblomster (svarthyll)
1 liter vann
800 g rørsukker eller annen søtning etter smak
2-4 sitroner, skiver
Annen smakstilsetning om ønskelig, for eksempel rabarbra eller jordbær.
- Plukk hylleblomster og klipp gjerne av de tykke stilkene. Ikke vask blomsten, men rist bort dyr. Kok opp vann.
- Ha blomstene i en gryte, og hel over rørsukker. Du kan få ulike søtsmaker ved bruk av kokosblomstsukker, stevia, hvitt eller brunt sukker eller honning – bruk det du liker.
- Ha i sitronskiver eller lime. Hell over varmt vann, og bland godt. La stå kaldt i 4-5 dager og rør en gang om dagen.
- Sil fra og ha på rene flasker. Kan fryses ned.
Du kan lage ulike versjoner med for eksempel rabarbra, jordbær, mynte, ingefær eller andre smaker du liker. Sørg for å ikke koke saften da den både mister smak og vitamin C fra sitronen.
Dersom du er usikker på hvorvidt svarthyll vokser i nærheten av der du bor, har Artsdatabanken en nyttig oversikt over registrerte funn over hele landet. Vær obs på at du ikke forveksler svarthyll med rødhyll, hvis bær er giftige i rå tilstand.