Hjortegryte
6 - 8 pers
Slakter du selv, pass på at du tar vare på skanken og bogen som egner seg til langtidskoking i gryte. Sag og del nedre del av forbein og bakbein i passe porsjonsstykker. Du får mer glede av både de gode kraftbeina og kjøttet på denne måten, enn om du skjærer av kjøttet for å kverne det. Bruker du bare grytekjøttstykkene, ha i et margbein eller to. Du kan bruke elg og reinsdyr også.
10-14 stykker skank/bog
hvetemel
½ l vann
2 flaske mørkt øl, juleøl e.l. eller
7 ½ dl rødvin
4 gulrøtter
1 liten sellerirot
2 løk
12 små sjalottløk
1 laurbærblad
1 rød chili, hakket
olje/smør til steking
200 g linser, bønner eller begge deler
salt og pepper
rosmarin, ferske kvister
- Vend kjøttstykkene i mel. Brun dem i en stor jerngryte i en blanding av olje og smør.
- Løft ut kjøttet og surr de hakkete grønnsakene.
- Legg kjøttet tilbake og spe med vann, øl eller vin. Legg i laurbærblad. Sett lokk delvis over og la gryten stå og putre på lav varm i minst to timer.
- Smak på sausen, og se om du trenger mer av salt eller pepper og sjekk om kjøttet slipper beinet. Kok gjerne gryten dagen før du skal servere den.
- Siste halve timen tar du oppi linser, som du har skyllet godt i kaldt vann i et dørslag før du har dem oppi. Smak, når linsene er møre er retten klar.
- Hakk over bladpersille før servering. Server med kokte mandelpoteter eller en potetmos til og øl til hvis du har øl i, eller rødvin hvis det er det du har brukt.