Béarnaise

8 pers
Bearnaise

En mør, marmorert og god entrecôte, hjemmelaget béarnaise, grønne bønner og stekte poteter, finnes det noe bedre? 

3 eggeplommer
1 dl estragoneddik
1 dl tørr hvitvin
1 finhakket sjalottløk
1 neve frisk, finhakket estragon
litt pepper og salt
200 g smeltet smør
½ sitron
1 ss vann

  • Kok inn estragoneddik og vin med sjalottløk til det er redusert til omtrent 2-3 ss. 
  • Pisk eggeplommer i en gryte med en 1 ss vann over veldig svak varme. Må ikke være for varmt. Noen velger å piske over vannbad, men er du nøye med å ta gryten av og på platen går det bra. 
  • Sil inn eddikblandingen og pisk videre. Tilsett smeltet, lunkent smør i tynn stråle mens du pisker så det tykner som eggedosis. 
  • Skvis i sitronsaften, rør inn og smak om den trenger salt og pepper. Rør inn litt hakket, frisk estragon til slutt.
  • I stedet for å kaste sjalottløken og estragonen kan du steke denne i pannen med mer sjalottløk før du steker kjøttet. Legg det til side i pannen når det er blitt gyllent, og server det på toppen. 

Flere oppskrifter