Grønn shakshuka og piknikkbrød

4 porsjoner
Gronn Shaksjuka Og Piknikkbrod

Shakshuka er lik Yotam Ottolenghi, den israelsk-engelske kokken med like mange restauranter som publiserte kokebøker. Første gangen vi laget denne brukte vi oppskriften i Ottolenghis kokebok Plenty, hvor den er tomatbasert. Nå går den på autopilot og justeres ut fra hva vi har i kjøleskapet. Noen ganger med squash, noen ganger grønnkål og sukkererter. Topp den med det du har av ost, det viktigste er de posjerte eggene på toppen. Shakshuka stammer fra Nord-Afrika, og har også blitt en velkjent rett i det israelske kjøkken. Den funker vel så bra til brunsj som til middag, og kan fint lages i gryte eller i panne på et stormkjøkken.

Piknikbrød, eller overraskelsesbrød som det burde bli kalt, lages egentlig ved å hule ut et brød og fylle med grønnsaker og ost. Vi synes det blir litt bedre å bake ferskt brød med fyll. Du kan gjerne bytte ut fyllet; blåmuggost og solbærsyltetøy, eple og nøtter, sopp og urter – mulighetene er uendelige, nam!

For brødoppskrift bruk f.eks. urbrødrenmat.no


FYLL PIKNIKBRØD

1 liten squash

200 g skjørost eller feta

en håndfull fersk mynte

en håndfull fersk persille

½ sitron, skallet av


PIKNIKBRØD

Følg fremgangsmåten på brødoppskriften du har valgt. Mens deigen hever lager du fyllet. Skjær squash i små terninger og stek raskt i pannen med olje. I en bolle blander du squash, skjørost, kuttet mynte og persille, og revet sitronskall.

Når deigen er ferdig hevet, kjevler du den til en firkant. Pass på at ikke deigen blir så tynn at den revner. Ha fyllet på en side av deigen i en horisontal stripe, rull sammen og fest skjøtene på alle sider. Plasser med skjøten ned på bakebrettet. Hev brødet om oppskriften tilsier det. Stek i ovnen på 200 grader i 30-40 minutter.


GRØNN SHAKSHUKA

200 g spinat

200 g grønnkål

1 squash

1 purre

4 egg

1-2 ts harissa

100 g parmesan eller annen ost

en håndfull fersk koriander

en håndfull fersk persille

1 ss korianderfrø

1 ts spisskummenfrø

2 hvitløksfedd


Oppskrift på harissa finner du her.

  • Vask alle grønnsakene, og kutt dem, bortsett fra spinat.
  • Stek purre, knust hvitløk, spisskummenfrø og korianderfrø på medium varme i litt olivenolje. Når purren er myk, ha i squash som du lar steke litt før du har i resten av ingrediensene, bortsett fra egg og ost. La det surre til grønnkålen og spinaten er myk, smak til med salt og pepper.
  • Lag et hull til hvert egg i grønnsaksmassen, knekk forsiktig eggene oppi. Dekk til med lokk og la stå til eggehviten er fast, plommen kan godt være rennende eller smilende.
  • Dryss litt salt på eggene, topp med revet parmesan, blåmuggost eller annen ost og fersk persille og koriander. Server med piknikbrød eller annet brød.

Flere oppskrifter