Gratinerte stillehavsøsters

4 pers
Ren Mat Osters

Østers er eksklusivt og dyrt. Men om du har mulighet er det flott å kunne plukke sine egne. Stillehavøstersen er en invaderende og uønsket art langs kysten, høster du dem gjør du en innsats for miljøet samtidig. Sjekk blåskjellvarselet før du plukker, og plukk alltid i rent vann med god gjennomstrømning, langt unna industrielle områder og menneskelig aktivitet. Yngre skjell er bedre enn eldre skjell, som kan ha mer akkumulerte tungmetaller. Alderen kan du se på ringene, østers får en ny ring på skjellet for hvert år. Østers bruker vi gjerne til forrett, men servert sammen med frisk salat, grovt brød og smør blir det et fullverdig måltid.

12 stk. ferske østers
100 g smør
100 g loff
1 ss finhakket estragon
4 ss finhakket frisk gressløk
25 g parmesan

  • Sett ovnen på 250 grader. Åpne østersene og hell av vannet som er i dem. Lukt på hver østers, de skal lukte som ferskt sjøvann. Pass på at innmaten er løs, og plukk bort løse deler av skallet. Legg dem i en ildfast form.
  • Bland smør, finkuttet loff, gressløk og estragon til en masse. Legg en kakeformet klump oppå hver østers og strø over ost. Gratiner dem i ovnen til de har fått en gylden farge og server med en gang.

Flere oppskrifter