Grøt til de minste
Grøt er sunt, godt og enkelt å tilberede. Her er oppskrifter på fire forskjellige varianter du kan servere til de små.
Speltgrøt
Spelt er lettere fordøyelig enn hvete, og inneholder mye jern. Du kan også blande inn svedjerug eller andre kornsorter også for å variere smak og konsistens.
Fra 8 mnd
1 porsjon
4 ss økologisk spelt
fullkornsmel
2 dl vann
eventuelt tilsatt 1 ts økologisk smør, kokos eller jomfruolje
- Kok opp i fem minutter og avkjøl, gjerne med litt ekstra morsmelk eller erstatning.
- Bland inn fettet til slutt og bland gjerne fruktpuré i også.
Grovmelsgrøt
Fra 6 mnd
2 porsjoner
2 ss sammalt hvete eller svedjerug eller andre urkorntyper
1 dl vann
1 dl morsmelk/–erstatning
1 ss banan- eller eplepuré
- Bløtlegg melet i en time før koking, jernet blir mer tilgjengelig.
- Bland sammalt mel, vann og melk i en kjele. Kok opp under omrøring. La grøten putre i 6-7 minutter.
- Rør banan- eller eplepuré til slutt. Spe med mer melk hvis barnet synes grøten er for tykk.
Ris – eller maisgrøt
Vær oppmerksom på at maismel ikke er det samme som maisenna og at det finnes "norskere" alternativer til mais og ris.
Fra 5-6 mnd
2 porsjoner
2 ss ris–/maismel
2 dl morsmelk–/erstatning
4 ts eplemos
- Bland melk og maismel. Kok opp mens du rører og la grøten koke på svak varme 5 min.
- Tilsett litt mer morsmelk under avkjøling.
- Mos eple- eller pære pureen gjennom en sikt, og bland to ts av den i grøten. Resten kan fryses i iskuber til senere bruk. Mål opp ca. 4 ts i hver kube.
Havregrøt
De minste kan få denne med bare havremel, fullkornsmalt, mens de større kan få en blanding av mel og flak. Fra 8 mnd bare flak.
Fra 6–8 mnd
2 porsjoner
3-4 ss havremel /–flak
2 dl vann
1 ts økologisk smør, kokos– eller jomfruolje.
- Kok som grovmelsgrøten.