Jordbærsorbet

6 - 8 pers
Jordbaersorbet Nr20

En litt omstendelig men herlig sommerdessert! Søt og frisk jordbærsorbet passer utmerket med sprø knekk og syrlig krem. Knekk lager du av gammelt brød, blant annet. Topp det hele med sirup som du kan koke inn av det du måtte ha av smakfulle blomster eller bær i kasser eller hagen.

Syrlig krem
5 ss rømme
3 ss kremost
20 g melis

  • Rør sammen og sett kaldt til du legger opp desserten.

Jordbærsorbet
50 g sukker
50 g melis
30 g glukose
1 kurv rensete jordbær
4 dl vann

  • Kjør jordbærene til en puré. Ha alle ingrediensene i en kjele og rør på lav varme til sukker og glukose er helt oppløst.
  • La dette bli helt kaldt før du har det i en iskremmaskin, eller bruk en stor bolle som du setter i fryseren og rører godt i med jevne mellomrom til massen har fått riktig konsistens.
  • Har du bær i fryseren fra i fjor, ha dem rett i matmikseren sammen med sukkerlake du koker opp med glukosen.

Sirup
Lag en sirup av de råvarene du har; som kronblader fra roser eller ringblomster. Du kan bruke bær også. Vi brukte kirsebærsirup og smaksatte denne med safran, det ga en pikant og spennende smak – for dem som liker safran. Ikke alle gjør det.

40 g rørsukker
1 dl vann
2 never ringblomster og roseblader

  • Kok opp sukker og vann og tilsett kronbladene. La det koke i 10 minutter, sil fra og kok inn til tykkflytende sirup. Avkjøl.

Knekk

  • Bruk gammelt brød og lag krum av.
  • Smelt smør sammen med dette, litt rørsukker, noen finhakkete mandler og stek det godt brunt. Ha det på bakepapir, avkjøl, og slå på det til du har store smuler.

Rens og del friske jordbær og legg noen i bunnen av dessertskålen.

Legg en kule sorbet i hvert glass, noen skjeer med den syrlige kremen her og der, strø over litt knekk og drypp sirupen over til slutt. Er du det kreative hjørnet og har tilgang på spiselige blomster kan du dekorere med disse også.


Om glukose: I hjemmelaget is tilsettes glukose for konsistensens skyld. I uttallige matvarer er glukose, laget på druesukker og stivelse som mais eller hvete, tilsatt. Kostholdseksperter anbefaler at vi holder oss unna dette, men det er ikke lett. Les på innholdsfortegnelsene så ser du hvor mange varer som inneholder dette; alt fra poser med ferdige kyllingretter til tyggegummi, sjokoladeprodukter, is, syltetøy og barnemat. Klarer vi å styre unna i hverdagen er det helt greit å tilsette litt når vi selv lager maten. Det er ikke så ofte vi lager isen selv, og du kan være helt sikker på at kjøpeisen inneholder minst like store mengder.


Flere oppskrifter