Byggotto med tørrfisk

Denne oppskriften er laget av Marielle De Roos, bonde på Lofoten Gårdsysteri for Forsynt – en solidarisk kokebok, utgitt av Latin-Amerikagruppene. Boka argumenterer, på forskjellige måter, for viktigheten av norsk landbruk og bruk av lokale ressurser – i solidaritet med både norske og utenlandske bønder. I oppskriften finner du norske ingredienser som bygg, tørrfisk, eplemost og tang, som sammen blir en perfekt kombinasjon av syrlig, søtt, salt og umami.
 
2 dl tørkede byggryn 
1 gul løk 
1 stor gulrot 
100 g sellerirot 
1 fennikel 
1 eple 
smør eller olje til steking 
2 dl eplemost 
1 ss eplesidereddik 
3 dl vann 
100 gram ost (f.eks. Nordlandsost og Steinfjording) 
400 gram utvannet tørrfisk 
salt og pepper 
tørket tang 
- Vann ut tørrfisken etter anvisning på pakken. Legg byggryn i bløt over natten.
- Kutt løk, gulrot, sellerirot og halve fennikelen i små biter. Bruk gjerne rester, eller det du har.
- Stek disse med litt smør eller olje til de er blanke. Tilsett byggryn, eplemost og eplesider- eddik. Kok inn under omrøring. Spe i litt væske etterhvert, til det blir en kremete konsistens. Det tar ca. 15 minutter.
- Strø raspet Nordlandsost og Steinfjording over utvannet tørrfisk i ovn på 180 grader i ca. 10 minutter. Anrett fisken på byggottoen, og strø eventuelt over litt tørket tang.
Tips: Byggottoen kan kremes med litt smør og revet ost eller rømme.



