Byggotto med tørrfisk

4 pers
BYGGOTTO SOLIDARISK KOKEBOK REN MAT NADIN MARTINUZZI

Denne oppskriften er laget av Marielle De Roos, bonde på Lofoten Gårdsysteri for Forsynt – en solidarisk kokebok, utgitt av Latin-Amerikagruppene. Boka argumenterer, på forskjellige måter, for viktigheten av norsk landbruk og bruk av lokale ressurser – i solidaritet med både norske og utenlandske bønder. I oppskriften finner du norske ingredienser som bygg, tørrfisk, eplemost og tang, som sammen blir en perfekt kombinasjon av syrlig, søtt, salt og umami.

2 dl tørkede byggryn
1 gul løk
1 stor gulrot
100 g sellerirot
1 fennikel
1 eple
smør eller olje til steking
2 dl eplemost
1 ss eplesidereddik
3 dl vann
100 gram ost (f.eks. Nordlandsost og Steinfjording)
400 gram utvannet tørrfisk
salt og pepper
tørket tang

  • Vann ut tørrfisken etter anvisning på pakken. Legg byggryn i bløt over natten.
  • Kutt løk, gulrot, sellerirot og halve fennikelen i små biter. Bruk gjerne rester, eller det du har.
  • Stek disse med litt smør eller olje til de er blanke. Tilsett byggryn, eplemost og eplesider- eddik. Kok inn under omrøring. Spe i litt væske etterhvert, til det blir en kremete konsistens. Det tar ca. 15 minutter.
  • Strø raspet Nordlandsost og Steinfjording over utvannet tørrfisk i ovn på 180 grader i ca. 10 minutter. Anrett fisken på byggottoen, og strø eventuelt over litt tørket tang.

Tips: Byggottoen kan kremes med litt smør og revet ost eller rømme.

Flere oppskrifter